Rise for Climate verwacht veel families op klimaatmars zondag

© Kevin Van den Panhuyzen
Updated: 27-01-2019 - 08:51

De organisatoren van Rise for Climate verwachten aanstaande zondag veel families op hun klimaatmars in Brussel. Ze hopen alvast op meer dan 30.000 mensen. Op het Facebookevenement staan meer dan 28.000 mensen op aanwezig en tonen nog eens 76.000 mensen interesse. De kans is dus groot dat het er meer dan 30.000 worden.

"Een schatting blijft moeilijk, want er zijn nog heel wat andere kanalen dan Facebook", stelt Kim Lê Quang van Rise for Climate.

"Youth for Climate heeft nog een oproep gedaan naar hun volgers om zondag te komen en ook Oxfam verspreidde drie redenen om het klimaatprotest aan te houden. Net zoals bij onze vorige acties verwachten we veel families die een signaal willen geven voor een betere toekomst voor hun kinderen", aldus Lê Quang.

De klimaatbetogers worden uitgenodigd om vanaf 13.00 uur te verzamelen aan het station Brussel-Noord. Om 14.00 uur vertrekt de klimaatmars en, afhankelijk van de opkomst, wordt de aankomst aan het Luxemburgplein voor het Europees Parlement omstreeks 15.00 uur verwacht.

Daar zal een podium staan en zullen verschillende sprekers de menigte toespreken over het huidige klimaatbeleid en hun visies. Onder meer YouTuber Félicien Boogaerts, klimaatspijbelaar Anuna De Wever en econoom Pierre Larrouturou zullen het woord nemen. Rise for Climate steunt bovendien het voorstel van Larrouturou om een financieel-klimaatpact op Europees niveau op te zetten door 1.000 miljard euro per jaar te investeren in de ecologische transitie.

Door de klimaatmars wordt heel wat verkeershinder verwacht. De MIVB kondigt mogelijke problemen aan op tramlijnen 92 en 93, en buslijnen 14, 20, 21, 27, 29, 34, 38, 58, 61, 63, 64, 65, 66, 80, 88 en 95. "We voorzien een versterking van ons net door bijkomende voertuigen in te zetten waar nodig", klinkt het nog bij de MIVB.

Deze keer zal het MIVB-net, in tegenstelling tot bij de vorige klimaatmars, niet gratis zijn. Ook de NMBS breidt de capaciteit zondag uit en zet tien extra treinen in, onder meer vanuit Brugge en Hasselt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?