Sint-Joost-ten-Node creëert een nieuwe functie: de netheidsdetective

© FDR/BRUZZ

De gemeente Sint-Joost-ten-Node neemt extra maatregelen om de openbare netheid te optimaliseren. Het nieuwe vijfjarenplan versterkt de reeds genomen maatregelen zoals de toename van het aantal openbare vuilnisbakken, de aankoop van een gemeentelijk containerpark etc.

Het nieuwe vijfjarenplan bestaat uit zes extra maatregelen. Bijkomende investeringen in materiaal en personeel moet de dienst Openbare Netheid versterken. De oprichting van een brigade van ‘netheidsdetectives’ en de installatie van vaste en mobiele camera’s moeten de strijd tegen zwerfafval aangaan. Daarnaast zijn het ophalen van organisch afval en de oprichting van een gemeentelijke school voor hygiëne, om de doelgroepen te sensibiliseren, belangrijke veranderingen.

"We willen een ambitieus plan dat zowel educatief als baanbrekend zal zijn in het beheer van organisch afval, substantieel op het vlak van investeringen, maar ook streng in de strijd tegen sluikstorten,” aldus Burgemeester Emir Kir. “Zodra de gemeente alles in zijn werk heeft gesteld om de openbare netheid te optimaliseren, moeten we sluikstorters kunnen identificeren. Vandaar de functie van ‘netheidsdetectives’ en een camerasysteem.”

Nuttige sancties

Als laatste willen ze een sanctiesysteem uitwerken waarbij bemiddeling en dienstverlening voor het algemeen belang prioriteit zijn. De ontwikkeling en promotie van diensten voor afvalophaling, zoals het containerpark, zouden ook het gewenste effect moeten hebben.

“De sancties mogen niet enkel een afschrikwekkend effect hebben. Ze moeten ook educatief en nuttig zijn voor de gemeenschap,” voegt Kir eraan toe. Het vijfjarenplan voor openbare netheid wordt momenteel afgewerkt en zal vanaf september van kracht gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?