© Benoît Cerexhe via Facebook | Burgemeester Benoît Cerexhe van Sint-Pieters-Woluwe opende het dierenkerkhof deze vrijdag.

Sint-Pieters-Woluwe opent dierenkerkhof

EC
© BRUZZ
04/12/2020

In Sint-Pieters-Woluwe is deze vrijdag de eerste Brusselse begraafplaats voor huisdieren officieel geopend. Er is plaats om 70 dieren te begraven en nog eens 105 urnen te plaatsen. En er is ook een strooiweide.

Dat schrijft La Dernière Heure. Het dierenkerkhof komt net voor de gemeentelijke begraafplaats van Sint-Pieters-Woluwe te liggen, dat dus wordt uitgebreid met een strook van 260 vierkante meter. Volgens burgemeester Benoît Cerexhe van Woluwe wordt een dood dier al sinds 2002 wettelijk beschouwd als gevaarlijk afval, wat wil zeggen dat het ofwel gecremeerd moet worden ofwel naar een erkende begraafplaats moet gaan.

Maar zo'n begraafplaats voor dieren bestond dus nog niet in Brussel en daardoor omzeilden sommige mensen de wet door hun huisdieren in de eigen tuin of zelfs in een park te begraven. "Bewoners hebben me meerdere keren verwittigd dat er een lijk te zien was in een park, soms slechts enkele meters van een speelplein voor kinderen", zei Cerexhe aan La DH.

Pilootproject

Nu heeft de gemeente als eerste in Brussel een eigen begraafplaats voor dieren, wat enige onderhandeling vroeg. Volgens het Brussels Gewest zijn dode dieren namelijk afval, wat zou willen zeggen dat de begraafplaats eigenlijk een vuilnisbelt moest worden. Na een reeks gesprekken is er dan toch een uitzondering kunnen komen. Het Gewest legde zelfs 30.000 euro bij aan subsidies voor dit pilootproject in Brussel. De totale kost van het dierenkerkhof bedraagt 100.000 euro.

Voorlopig zijn de begrafenissen voorbehouden voor honden en katten, al kan een verstrooiing van de assen voor elke diersoort gebeuren. Een plaats op de begraafplaats kost 150 euro voor vijf jaar, een urne in het colombarium zetten 100 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Milieu, dierenkerkhof, huisdieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie