Slechtvalken zijn terug: minstens twaalf koppels broeden in Brussel

KVDP
© BRUZZ
06/04/2022
Updated: 10/04/2022 16.56u

Op verschillende locaties zijn de slechtvalken terug van weggeweest. Onder meer op de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal is het paar terug om te broeden, iets wat live te zien is op de blog Valken voor iedereen. In de Ukkelse Sint-Jobkerk zullen de kuikens wellicht binnen enkele dagen beginnen uitkomen. Ook daar staat er een camera naast het nest.

“In Brussel wordt de lente niet aangekondigd door de komst van de zwaluwen, maar door het feit dat de slechtvalken hun eieren beginnen uit te broeden op de hoogste gebouwen van de stad,” zo introduceert vogelexpert Didier Vangeluwe de blog Valken voor iedereen. Nu is het ook zover. De ornithologen achter de blog hebben al minstens twaalf broedende koppels waargenomen in onze hoofdstad.

Het slechtvalkenpaar van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal heeft er opnieuw eieren gelegd. In de Sint-Jobkerk in Ukkel is ook opnieuw een broedend koppel gespot. Daarnaast is er weer een broedend paar in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Op die drie locaties heeft Valken voor iedereen camera’s, waardoor roofvogelliefhebbers de broedende paren live kunnen volgen.

Ook op de ULB-campus Solbosch heeft de blog een camera. Het paar dat er in het voorjaar van 2019 zijn intrek nam is terug, maar verhuisde dit jaar wel naar de Sint-Adriaankerk, 650 meter verder. Daardoor zijn deze vogels voorlopig niet te zien op de livestream. Verder zijn er nog minstens acht nesten in Brussel, onder meer op de Basiliek in Koekelberg.

Binnenkort de eerste kuikens

De broedtijd van een slechtvalk is gemiddeld 32 dagen. De eieren van het paar in Ukkel zijn op 8 maart gelegd, weet Valken voor iedereen. Dat betekent dat de kuikens binnen enkele dagen zullen beginnen uitkomen.

In de Sint-Jobkerk in Ukkel zijn er sinds 2015 slechtvalken. “Deze soort was in Europa bijna volledig uitgestorven. De populatie is aan het toenemen, maar het is nog niet voldoende om het langdurige voortbestaan van de soort te garanderen,” zegt Ukkels schepen van Milieu Maëlle De Brouwer (Ecolo) aan La Dernière Heure.

Op het Sint-Jobplein organiseert het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) vier observatiesessies op 10 april, 17 april, 8 mei en 22 mei van 16.30 tot 18.30 uur. De ornithologen van het KBIN richtten het project Valken voor iedereen achttien jaar geleden al op, in samenwerking met de Commissie voor Ornithologie van Watermaal-Bosvoorde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni