Stad Brussel betaalt gevelplanten voor bewoners

© Jean-François Gheysen
| Een vers geplante blauwe regen in Sint-Gillis.

Wie een gevelplant wil aanschaffen in de Stad Brussel, moet daar vanaf 2020 niet meer voor betalen. De stadsdiensten doen ook de plaatsing gratis.

Gevelplanten in de stad zijn aan een opmars bezig. De gemeente Sint-Gillis bijvoorbeeld plaatste er de voorbije jaren al ruim 400. De vraag naar de planten is er zo groot dat bewoners makkelijk een jaar wachten tot de gemeentearbeiders langskomen. Zowel de plaatsing als de plant zelf zijn er dan ook gratis.

De Stad Brussel hanteert vanaf 2020 hetzelfde principe. De plaatsing was er al gratis, maar vanaf januari betaalt de Stad ook voor de plant zelf. Tot nog toe konden inwoners die dat wilden wel een premie aanvragen voor de plant, maar pas nadat ze zelf hadden betaald.

20-tal soorten

“Het nieuwe systeem bespaart zowel de bewoners als de stadsdiensten een pak werk”, legt Els Wauters, de woordvoerster van bevoegd schepen Zoubida Jellab (Ecolo) uit. “Tegelijk verlagen we zo de drempel om een gevelplant te plaatsen.” De voorbije jaren plaatste de Stad een 30-tal planten per jaar.

Met de maatregel wil de Stad de leefomgeving van de bewoners aangenamer maken en tegelijk ook een bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatopwarming. Stedelijk groen zorgt voor koelte en mildert zo ook nog eens het hitte-eilandeffect in de stad.

Plantgrage bewoners kunnen kiezen uit een 20-tal soorten. Die zullen vanaf volgend jaar ook afkomstig zijn uit de serres van de Stad zelf.

Meer info via 0800/14.477 of latenwevergroenen@brucity.be

klimplant in Sint-Gillis
© Jean-François Gheysen
| Een witte regen - familie van de frequentere blauwe regen - in Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?