Sint-Gillis plantte al 420 klimplanten op gevels

© Jean-François Gheysen
| Een witte regen - familie van de frequentere blauwe regen - in Sint-Gillis.

De gemeente Sint-Gillis is bezig aan een grootschalige vergroeningsoperatie. De voorbije vier jaar plantte de gemeente zo 422 klimplanten voor huisgevels, op vraag van bewoners. “We kunnen de vraag niet bijbenen.”

Elke inwoner van Sint-Gillis kan aan de gemeente vragen om een klimplant voor zijn appartement of huis te plaatsen. De aanvrager kan de plant kiezen en moet ervoor zorgen, de gemeente betaalt én installeert.

De voorbije jaren kende de formule een groot succes. “Sinds 2015 plaatsten we 422 planten,” zegt Jean-François Gheysen van de Cel Stedelijk Groen van de gemeente. “Dat is heel wat, als je bedenkt dat er in heel de gemeente maar 700 straatbomen zijn.” Vooral in het armere en minder groene laag Sint-Gillis kwamen er veel klimplanten bij.

De vraag van bewoners is zo groot de gemeente niet iedereen meteen kan bedienen. “We krijgen een 200-tal aanvragen per jaar en kunnen een goeie 100 planten plaatsen. De wachttijd loopt daardoor op tot een jaar.”

De meest gekozen planten zijn Jasmijn, klimhortensia, passiebloem en Chinese trompetklimmer. “Paradoxaal genoeg doen vooral exotische planten het goed in de gemeente omdat we ons in een warmte-eiland bevinden,” merkt de verantwoordelijke op.

Met het plantbeleid wil Sint-Gillis tegemoet komen aan de wens van veel bewoners die om een groenere straat vragen. “Daarnaast spelen ook praktische overwegingen een rol,” legt Gheysen uit. “Veel mensen gingen gewoon zelf aan de slag en beschadigden het trottoir of leidingen eronder. Het gemeentepersoneel pakt het professioneel aan.”

In het magazine vind je ook een langere reportage over straattuinen. Donderdag verschijnt dat artikel ook online.

klimplant in SG
© Jean-François Gheysen.
| Chinese trompetklimmer in Sint-Gillis. Kleine plantjes worden groot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?