Stad Brussel nog geen stap dichter bij beloofde openluchtzwembad

zwemmers_sainctelette.jpg
© BRUZZ
| Kinderen zochten zaterdag verkoeling aan Sainctelette, waar het water nog niet gezuiverd is.
© BRUZZ
| Kinderen zochten zaterdag verkoeling aan Sainctelette, waar het water nog niet gezuiverd is.

De Stad Brussel is nog altijd geen stap dichter bij het beloofde openluchtzwembad. "En dat terwijl jongeren in het meest vervuilde deel van het kanaal verkoeling zoeken", zegt Pool is Cool-bezieler Paul Steinbrück.

De beelden van de kinderen die in het vervuilde kanaalwater aan Sainctelette springen, hebben de organisatoren van Pool is Cool aangegrepen. "Deze plek heeft mogelijk de slechtste waterkwaliteit van het hele kanaal in Brussel. Maar wie kan het hen kwalijk nemen verfrissing te zoeken op de warmste dag van het jaar?"

De promotors van het openluchtzwemmen vragen dan ook af waar de Stad Brussel blijft met het beloofde openluchtzwembad. Al op 19 juni 2020 verscheen immers de door de Stad Brussel bestelde haalbaarheidsstudie naar een openluchtzwembad op het grondgebied van de gemeente. Vier mogelijke locaties werden toen weerhouden om er een natuurlijk openluchtzwembad in te richten: twee in Neder-Over-Heembeek en twee in Laken.

"Wordt het geen tijd om de Stad Brussel eens te vragen wat er nu eigenlijk gaat gebeuren met de plannen voor een openluchtzwembad?", schrijft Pool is Cool-bezieler Paul Steinbrück op Facebook.

Paul Steinbrück (Pool is Cool/Flow)

Niet al te veel, zo blijkt nu. "Er is geen nieuws. We moeten nog eens de studie ter hand nemen en daarop verder werken", zegt Els Wauters, woordvoerder van de Brusselse schepen voor Sport Benoit Hellings (Ecolo). "Welke locatie kan er op welke termijn, en wie betaalt wat. Dat zijn de vragen die nog beantwoord moeten worden."

Nochtans erkent het kabinet de noodzaak aan een plek om in openlucht te zwemmen. Dat er twee jaar na publicatie van de studie nog altijd geen nieuws is, wijt het kabinet aan Covid. "We hebben toen ingezet op de binnenzwembaden", klinkt het. Zo werden de openingsuren verlengd, een vraag die echter al dateert van 2019.

Wil om door te duwen

Dat het openluchtzwembad in de tussentijd nog geen stap dichter is gekomen, betreurt Paul Steinbrück, bezieler van Pool is Cool. "We zijn uiteraard teleurgesteld", zegt hij. "Het klopt dat er Covid is geweest, maar andere projecten zoals het openluchtzwemmen in Neerpede of het zwembad aan Abattoir hebben wél vooruitgang geboekt. Terwijl dat veel moeilijkere dossiers zijn met meer betrokken partners. Brussel-Stad kan het hier in principe alleen doen, wat veel makkelijker is. Als de wil er maar is om door te duwen."

Een concrete tijdslijn voor de verder opvolging van dit dossier, kan de Stad Brussel niet meegeven. Wel laat het weten dat het vooral een financiële kwestie is. "We zijn maar één gemeente en kunnen niet alle lasten voor zo'n zwembad dragen", zegt Wauters. "We willen dan ook graag dat het Gewest meebetaalt."

Of het zwembad tegen 2024 gerealiseerd zal worden, een belofte van de Stad Brussel, is nog onduidelijk. Paul Steinbrück laat intussen weten dat het openluchtzwembad Flow op 1 juli opengaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?