Groene zakken schieten wortel op trottoir

Steeds meer 'valse' groene vuilniszakken gesignaleerd

LG
© BRUZZ
11/09/2019

De Brusselse vuilnisophalers stoten steeds vaker op niet-reglementaire zakken voor tuinafval. Deze zakken zijn niet composteerbaar, en mogen dus ook niet worden opgehaald. Het tuinafval stapelt zich op sommige plaatsen daardoor op.

Steeds meer niet-reglementaire zakken voor tuinafval worden op de Brusselse straten gezet, meldt gewestelijk agentschap Net Brussel. Die zakken kunnen niet worden gecomposteerd in het gewestelijk composteercentrum, en mogen dus ook niet worden opgehaald door de openbare netheidsdiensten.

De niet-reglementaire zakken, die overigens zeer sterk lijken op de officiële gewestelijke vuilniszakken, worden vooral verkocht in supermarkten van Carrefour. De supermarktketen is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

"Het probleem werd de afgelopen twee weken steeds erger", stelt Carl Dufour van Net Brussel vast. "We weten niet of de zakken voldoen aan de gewestelijke standaarden voor bio-afbreekbaarheid, dus zouden ze problemen kunnen veroorzaken. Onze brigadiers signaleren de zakken nu bij hun straatrondes en markeren ze met een rode STOP-sticker. Zo weten onze vuilnismannen en de inwoners dat de zak terug naar binnen moet."

De gewestelijke vuilniszakken voor tuinafval kosten in de supermarkt 2,30 euro per tien zakken, terwijl de Carrefour-zakken voor tuinafval aan 3,99 euro voor acht zakken worden verkocht. Hoogstwaarschijnlijk gaat het dus vaak om niet-opzettelijke aankopen van de verkeerde zak.

Waaraan herken je de niet-reglementaire zakken?

- Het logo van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Net Brussel ontbreekt

- De zak is niet biologisch afbreekbaar

- De inhoud is groter dan 60 liter

Net Brussel moedigt Brusselaars aan om de vuilniszakken terug te brengen naar de verkoper of de supermarkt, en het geld terug te vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Economie , groene zak , tuinafval , ophaling , valse zak , Net Brussel , vuilnis , vuilniszak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni