| De klimaatvariant van de beroemde 'Steen van Rosetta' werd zondagvoormiddag onthuld op het Schumanplein

'Steen van Rosetta van het Klimaat' ingehuldigd op Schumanplein

© Belga - BRUZZ
06/11/2022

Op het Schumanplein in Brussel is zondag de 'Steen van Rosetta van het Klimaat' ingehuldigd. Die levensgrote replica van de steen die Jean-François Champollion destijds in staat stelde de hiërogliefen te vertalen, wordt het centrale symbool voor de klimaatacties die de komende twee weken op het plein zullen plaatsvinden. Dat gebeurt naar aanleiding van COP27, de internationale klimaattop die tegelijkertijd in Egypte gehouden wordt.

​​​​​​"Op deze blauwe steen is in vier talen een boodschap gegraveerd aan toekomstige generaties, die symbool staat voor de collectieve ontkenning van de klimaatnoodsituatie en de vernietiging van het leven waarvoor wetenschappers ons al 50 jaar waarschuwen", klinkt het bij het Pakman-collectief, dat op 14 augustus 2022 werd opgericht naar aanleiding van een open brief die op 2 augustus in La Libre Belgique verscheen.

Een landbouw- en fietskonvooi heeft de Steen zaterdagvoormiddag begeleid van het atelier van beeldhouwster Véronique Choppinet, in Limelette, naar het Schumanplein.

Zondagvoormiddag is de steen officieel ingehuldigd door Nicolas Van Nuffel van Klimaatcoalitie en Adélaïde Charlier van Youth for Climate. Bij de inhuldiging wordt een tijdscapsule geïnstalleerd met de geschiedenis van het project en een overzicht van de huidige situatie in België.

Er wordt ook een oproep gelanceerd aan Belgische gemeenten en gemeenschappen om de Steen van Rosetta van het Klimaat een definitief onderdak te bezorgen.

Klimaatnachten

De komende twee weken kunnen bezoekers op het Schumanplein terecht voor conferenties, workshops, voorstellingen en demonstraties.

's Avonds zullen de grote Franstalige universiteiten van het land (ULB, UCLouvain, ULiège, UMons en Université Saint-Louis) de feesttent bezetten voor 'klimaatnachten'. Negen avonden komen wetenschappers van deze instellingen, maar ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en burgers debatteren over de grote vraagstukken in verband met de klimaatverandering

Steen van Rosetta van het Klimaat

| Vlak voor de inhuldiging

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Schumanplein , cop27 , Youth For Climate , rosetta , Klimaatactie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni