riool
© Pxhere

Verwarmt de Brusselaar binnenkort zijn huis met rioolwater? Waterdistributeur Vivaqua en de gemeente Ukkel slaan alvast de handen in elkaar voor een eerste proefproject. Een groot gemeentegebouw zal voor een kwart worden verwarmd met rioolwater. “We ontwikkelen binnenkort een installatie voor gewone particulieren.”

Vivaqua broedt al tien jaar lang op het idee en verleidt nu een eerste Brusselse gemeente. Ook Etterbeek en Brussel-Stad tonen al interesse, maar Ukkel krijgt dus de primeur. Het tekent binnenkort een contract met Vivaqua voor een gebouw van de gemeentelijke technische dienst van 15.000 vierkante meter op de Stallestraat. Dat zal dan vanaf 2019 voor 25 procent met rioolwater worden verwarmd.

Het idee komt van Vivaqua-studiedirecteur Olivier Broers. Hij bedacht een warmtepomp die geplaatst kan worden bij een rioolrenovatie. Die verwarmt ter plekke ongefilterd rioolwater en stuurt het terug naar boven, van waar de verwarmingstemperatuur kan worden ingesteld.

Van vervelende geurtjes zou geen sprake mogen zijn, omdat het gaat om een gesloten systeem. Het rioolwater wordt ook niet gemengd met leidingwater.

Duurzaam

“Het is iets wat op grote schaal en aan lage kost kan worden toegepast,” verklaart Broers aan La Dernière Heure. Studies van de ULB en Vivaqua hebben uitgewezen dat het Brusselse rioolwater het hele jaar door een gemiddelde temperatuur behoudt van 12 graden, dankzij warm water uit bijvoorbeeld douches en wasmachines.

Al dat warme rioolwater is in principe een hoop ongebruikte energie. “En door het opnieuw te gebruiken verlies je een pak minder energie in het net. Bijgevolg hoef je bijvoorbeeld ook minder gas te verbruiken in je warmteketel. Alleen al in het Ukkelse gebouw zal de installatie daardoor 37 ton minder CO2 per jaar opleveren,” gaat Broers verder.

Brede ontplooiing

De installatie in Ukkel kost de gemeente 130.000 euro. Ze bedekt een paar meter riool. “Als we hetzelfde doen met 20 kilometer, loopt dat op tot 26.000 ton. Ter referentie: de voetafdruk van de Brusselse woningen bereikt nu jaarlijks zo’n 170.000 ton.”

Op termijn droomt Vivaqua van een grootschalige ontplooiing. “Het systeem kan overal worden geïnstalleerd, we ontwikkelen ook een versie voor particulieren," bevestigt Broers bij BRUZZ. "Enkel het economische model moeten we nog wat verder ontwikkelen, maar we stemmen onze prijzen af op die van de grote leveranciers zoals Electrabel, met het verschil dat we natuurlijk een derde minder CO2 produceren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Milieu, vivaqua, CO2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni