Ukkelaar bedenkt systeem om vuilniszakken tegen wilde dieren te beschermen

foxandbirdsafe
© www.foxandbirdsafe.be
| Louis Ghislain uit Ukkel bedacht dit ophangsysteem voor vuilzakken.
© www.foxandbirdsafe.be
| Louis Ghislain uit Ukkel bedacht dit ophangsysteem voor vuilzakken.

Opengereten vuilniszakken, afval dat rondslingert op straat en etensresten waar dieren massaal van smullen: het is een bekend fenomeen in Brussel. Meestal zijn het dieren die de zakken openmaken en dit soort overlast veroorzaken. Ukkelaar Louis Ghislain, student hotelmanagement, bedacht een remedie.

Van zodra er een vuilzak met etensresten op straat belandt, komen vogels en vossen er massaal op af. Het gevolg is dat de inhoud van die vuilniszakken geregeld overal op straat terechtkomt. (Lees verder onder de foto)

Vos vuilniszak
© www.foxandbirdsafe.be
| Vossen die vuilniszakken openmaken: het is een gekend probleem in Brussel.

Ukkelaar Louis Ghislain (22) was helemaal klaar met het rondslingerende afval in zijn buurt, en dus bedacht hij een remedie: ‘Fox & Bird Safe’.

Louis studeert momenteel hotelmanagement in Nederland. Aan de Franstalige krant La Capitale vertelt de jonge ondernemer hoe zijn idee ontstond door een truc van zijn ouders. Zij maakten hun vuilniszakken vast aan de achterkant van verkeersborden, om te voorkomen dat het afval op straat terecht zou komen.

“Ik wilde iets uitvinden dat een impact heeft op het milieu, maar ook eenvoudig, praktisch en voor iedereen toegankelijk is", aldus Louis aan La Capitale.

Ophangsysteem

Het systeem om vuilniszakken op te hangen, moet beletten dat vogels en vossen de vuilniszakken openmaken en plunderen en is eenvoudig: een rubberen riem met haakjes die je aan een boom, lantaarnpaal of afvoerpijp kunt bevestigen.

De riem is gemaakt van stevig rubber en kan tot 80 kilo - ofwel tien vuilniszakken - dragen.

Louis herinnert ons er ook aan dat er een gewichtslimiet geldt voor vuilniszakken: “Als de zak scheurt als je hem ophangt, is hij te zwaar," zegt de student aan La Capitale. (Lees verder onder de foto)

foxandbirdsafe
© www.foxandbirdsafe.be
| Het systeem aan een kleine boom.

“Voor bomen is het trouwens niet schadelijk”, vertelt Louis aan Het Laatste Nieuws. “De riem kan voldoende uitzetten, waardoor bomen nog steeds kunnen groeien.”

Wat vogels betreft: volgens de Ukkelaar willen die het zich vooral niet te moeilijk maken. Meestal kiezen ze zakken uit die op de grond liggen, omdat ze zo snel eten kunnen verzamelen. Als de zakken wat hoger hangen, moeten ze meer moeite doen en gaan ze liever elders op zoek naar voedsel.

Het systeem heeft ook voordelen voor de vuilnisophaaldienst van Net Brussel: zij hoeven zich niet meer te bukken om zakken op te tillen en kunnen bovendien meerdere zakken in een keer opnemen.

Verschillende modellen

Op de website van ‘Fox & Bird Safe’ zijn momenteel vier modellen te verkrijgen. Voor de systemen om aan een regenpijp, verkeersbord of kleine boom te bevestigen betaal je 18 euro. De versie voor grote bomen is iets duurder, daarvoor betaal je 22 euro. Voor de levering en installatie hoef je niets te betalen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?