Vakbond wil onderzoek naar ultrafijn stof op tarmac Brussels Airport

© Brussels Airport

De christelijke vakbond ACV vreest dat de mensen die werken op het tarmac van Brussels Airport, worden blootgesteld aan te veel ultrafijn stof. De bond vraagt dat er wetenschappelijk onderzocht zou worden hoe groot de gezondheidsrisico's precies zijn. Woensdag zullen de werknemers van bedrijven actief op de luchthaven alvast gesensibiliseerd worden.

De bezorgdheid heeft te maken met een reeks onderzoeken naar de aanwezigheid van ultrafijn stof in de nabijheid van luchthavens. Zo bleek onlangs uit Nederlands onderzoek dat mensen die in de buurt van de luchthaven Schiphol wonen, regelmatig blootstaan aan verhoogde concentraties ultrafijn stof.

ACV vreest dat de concentraties op de luchthaven zelf nog hoger zijn. "Wij maken ons grote zorgen over de hoeveelheden ultrafijn stof op het tarmac zelf en de gevolgen daarvan voor de werknemers, die langdurig blootgesteld zijn aan deze stoffen", zegt Hans Elsen, ACV-secretaris voor de luchtvaartmaatschappijen. Een Deens onderzoek (dat dateert van 2012) stelde volgens Elsen "alarmerend hoge waarden" van ultrafijn stof vast op de luchthavens van Kopenhagen en Aalborg.

Wetenschappelijk onderzoek

De vakbond wil de problematiek nu hier op de agenda krijgen. In eerste instantie vraagt ACV dat de overheid en luchthavenuitbater Brussels Airport Company wetenschappelijk onderzoek zouden laten uitvoeren, onder meer door meetpunten te plaatsen op de luchthaven zelf. Daarmee kunnen de concentraties dan exact gemeten worden, zegt Bjorn Vanden Eynde, ACV-secretaris bij de grondafhandelingsdiensten. Hij pleit er ook voor om nu al voorzorgsmaatregelen te nemen. Werknemers zouden bijvoorbeeld beschermende mondmaskers kunnen krijgen.

Het ultrafijn stof is niet alleen afkomstig van de vliegtuigen op de luchthaven. Ook voertuigen die op het tarmac rondrijden stoten heel wat partikels uit, zeker als het gaat om oudere voertuigen. "Er moet niet alleen gekeken worden naar de vliegtuigmaatschappijen, maar naar alle activiteiten die op de luchthaven plaatsvinden", klinkt het. "Alle stakeholders moeten hun verantwoordelijkheid opnemen."

Werknemers zullen woensdag worden gesensibiliseerd, en de problematiek zal binnen de bedrijven door de ACV-mensen worden aangekaart. Ook zal de luchthavenuitbater worden aangeschreven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?