Veel fijn stof, maar geen waarschuwing

© Hannes De Geest
| Een smogalarm komt er voorlopig niet.

Woensdag hing er in Brussel veel fijn stof in de lucht. Dat was te zien op verschillende apps en wordt bevestigd door meetdienst Ircel. Ook donderdagochtend is de luchtkwaliteit nog steeds ondermaats, maar een smogalarm komt er niet.

luchtkwaliteit
© Jonas Helseth (via Twitter)
| Ook de app van Brussel Leefmilieu geeft donderdagochtend aan dat de luchtkwaliteit ondermaats is.

“De piek is vooral te wijten aan de uitstoot, die op dagen met ongunstige weersomstandigheden niet goed verdund wordt,” legt Frans Fierens van Ircel uit. "Op woensdag was er bijvoorbeeld weinig wind en een hoge luchtvochtigheid."

Ondanks de slechte lucht, die ook donderdagochtend nog slechte waarden liet noteren, komt er geen smogalarm. “We hebben geen waarschuwingen uitgestuurd omdat de piek niet langer dan 24 uur zal duren.”

Slechter dan in New Delhi

De luchtkwaliteit is ook te volgen via de app van Brussel Leefmilieu, Brussels Air. Wie een andere app gebruikt, ziet soms andere resultaten. Zo was de luchtkwaliteit in Brussel volgens de app Plume Air Report op donderdag op bepaalde momenten slechter dan in de Indische hoofdstad New Delhi.

“De resultaten zijn soms verschillend omdat onze applicatie dagwaarden weergeeft, terwijl andere apps gebaseerd zijn op uurwaarden," legt Fierens uit. "Wij hanteren die methode omdat de internationale normen omtrent luchtkwaliteit ook gebaseerd zijn op dagwaarden."

Heb je vragen over de luchtkwaliteit in Brussel? Luister dan zeker vanaf 12u naar Shout Out! op 98.8FM. Onze gast Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré praat met Jeroen Roppe praat over de luchtkwaliteit in Brussel en hoe we die kunnen verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?