Nu zijn veel gemeenten verplicht om na de huisvuilophaling hun straten schoon te maken als gevolg van de zakken die 's nachts door dieren (vossen, katten, honden, vogels, ...) worden opengereten.

Verplichte vuilnisbakken in hard plastic tegen kraaien en vossen

© Belga
22/03/2019

Brusselse gemeenten kunnen in de toekomst het gebruik van vuilnisbakken verplicht maken. Het Brussels Parlement heeft daarover vrijdag unaniem een voorstel van ordonnantie goedgekeurd.

Er waren 4 tegenstemmen van PVDA en 12 onthoudingen, onder meer bij de groenen. De ordonnantie moet het werk van Net.Brussel vergemakkelijken. Nu zijn veel gemeenten verplicht om na de huisvuilophaling, tweemaal per week, hun straten schoon te maken als gevolg van de zakken die 's nachts door dieren (vossen, katten, honden, vogels, ...) worden opengereten op zoek naar voedsel. Volgens hoofdindiener en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Benoît Cerexhe (cdH) lopen die kosten voor zijn gemeente alleen al op tot 158.000 euro per jaar.

De ordonnantie, mee ondertekend door de andere meerderheidspartijen, maakt het voor gemeenten mogelijk om bepaalde wijken af te bakenen waarin de witte en oranje vuilniszakken verplicht in een (harde) vuilnisbak buitengezet moeten worden op de dagen van de ophaling door Net.Brussel. Om het werk van de ophalers te vergemakkelijken, zal Net.Brussel een model van vuilnisbak uitkiezen dat gebruikt mag worden.

Kritiekpunten

Johan Van den Driessche (N-VA) betreurde dat van de gelegenheid geen gebruik gemaakt werd om een systeem in te voeren waarbij de bewoners betalen naargelang de hoeveelheid afval die ze buitenzetten.

Groen stemde verdeeld omdat de ordonnantie onvoldoende antwoorden biedt voor de problematiek, lichtte Annemie Maes toe. De burgers zullen niet begrijpen dat er in de ene gemeente wel en in de andere gemeente geen harde vuilnisbakken mogen worden buitengezet. Voor Ecolo is onvoldoende rekening gehouden met gezinnen die krap behuisd zijn en onvoldoende plaats zouden hebben voor een vuilnisbak.

Voor MR is het huidige systeem van afvalophaling in het Brussels gewest archaïsch en te weinig innoverend. De Franstalige liberalen betreuren dat er geen grondige hervorming van het systeem is doorgevoerd. MR keurde het voorstel desondanks toch goed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , Net Brussel , vuilnisophaling , vuilniszak , vuilnis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni