Oudergem Rood Klooster
© PhotoNews | Oudergem, Rood Klooster (archiefbeeld)

Vervuiling Rood Klooster: Oudergem boos op Gewest

KH
© BRUZZ
04/02/2019

Na de vervuiling van de vijvers van het Rood Klooster, laat de dienstdoende burgemeester een proces-verbaal opstellen. Het Gewest beloofde volgens haar om een bekken te bouwen om vervuild water van de E411 op te vangen, maar deed dat nooit.

Het was dit weekend alle hens aan dek aan de vijvers van het Rood Klooster in Oudergem. Het water raakte fors vervuild door olieproducten en zowel de brandweer, de civiele bescherming als de politie kwamen ter plaatse. De brandweer plaatste een drijvende dam om de vervuiling tegen te houden.

Zout en olie van de E411

Officieel is de oorzaak van de vervuiling nog niet bekend. Maar dienstdoend burgemeester Sophie de Vos (Défi) wijst erop dat er wel vaker zout en water van de E411 richting vijvers spoelt.

Volgens de Vos moest gewestadministratie Brussel Mobiliteit op die plek een opvangbekken met filterinstallatie bouwen, maar gebeurde dat nooit. “Bij de bouw van het Drie Fonteinenviaduct in 2004 heeft de gemeente opgelegd dat er een opvangbekken werd gebouwd om dergelijke vervuiling te vermijden. Maar Brussel Mobiliteit heeft de verplichting nooit vervuld.”

De Vos wijst er nog op dat het Rood Klooster in strikt beschermd Natura 2000-gebied ligt. Brussel Mobiliteit wil pas reageren als de administratie het proces-verbaal in kwestie heeft ontvangen.

rood klooster vervuiling
De brandweer installeerde een drijvende dam tegen de vervuiling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Milieu, Rood Klooster, sophie de vos

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie