| Zonnepanelen op een Brussels dak. (archiefbeeld)

VGC-gebouwen krijgen dit jaar nog zonnepanelen

SD
© BRUZZ
27/05/2022

Het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft beslist om al zijn gebouwen beschikbaar te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen. Het overgrote deel van het VGC-patrimonium in Brussel, waaronder enkele scholen, krijgt dit jaar nog zonnepanelen op het dak.

Het VGC-patrimonium bestaat uit 14 gemeenschapscentra, 4 onderwijssites en 3 administratiehuizen.

De coöperatieve vennootschap Ecopower staat in voor de opdracht en gaat overal waar mogelijk zonnepanelen plaatsen voor het einde van 2022. De energieleverancier zal tot 2030 instaan voor het onderhoud, aldus de VGC.

“De ecologische transitie is volop aan de gang, en als overheid hebben we een voorbeeldrol te spelen,” stelt collegevoorzitter en minister Elke Van den Brandt (Groen). “Bovendien bespaart de VGC op die manier jaarlijks 1 miljoen euro op energie. Dit is een win-win voor Brussel.”

De gebouwen in kwestie betreffen ook enkele scholen. “Daarmee geven we ook aan de kleuters, leerlingen en studenten die er school lopen of les volgen het goede voorbeeld,” zegt collegelid en minister Sven Gatz (Open VLD).

“Alleen al de daken van onze gemeenschapscentra zijn vergelijkbaar met de oppervlakte van een klein voetbalveld," aldus collegelid en staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels - Vooruit). "Goed voor een elektriciteitsverbruik van ongeveer 375 gezinnen op jaarbasis. De VGC draagt hiermee ook haar steentje bij om de klimaatdoelstellingen te halen en de eigen factuur naar beneden te halen”,

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni