De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal

| De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal. Een kaart toont waar het Brusselse leidingwater vandaan komt.

Vivaqua: 'Geen PFAS in Brussels water uit Modave'

KVDP
© BRUZZ
17/12/2023

Analyses bevestigen dat er PFAS zijn in het leidingwater uit Modave. Uit dat dorp in Wallonië komt ook een aanzienlijk deel van het Brusselse leidingwater, maar watermaatschappij Vivaqua verzekert dat er geen PFAS zitten in het Brusselse water.

Ruim een week geleden wees een monitoring van de Waalse watermaatschappij in SWDE op een PFAS-piek in de regio van Nandrin, in de Condroz. Het netwerk werd geleegd en sindsdien worden de bewoners van de regio bevoorraad met water uit tankwagens. Een tegenanalyse bevestigt nu de aanwezigheid van PFAS in het leidingwater van Nadrin, Tinlot en Modave.

In die laatste gemeente beheert ook de Brusselse watermaatschappij Vivaqua een bron en een waterbekken. Ongeveer 17 procent van de Brusselse drinkwaterproductie is afkomstig van Modave, een dorpje op ongeveer honderd kilometer van Brussel. Het water dat vandaar komt, is volgens Vivaqua niet vervuild met PFAS.

"Het water in kwestie dat in sommige dorpen van Modave, Tinlot en Nandrin geleverd wordt, is niet afkomstig van Vivaqua en niet van onze bron in Modave," zegt Vivaqua-woordvoerster Saar Vanderplaetsen. "Wij hebben vorige week uit voorzorg wel een analyse laten uitvoeren van het water van onze bron en de resultaten daarvan bevestigden dat er in dat water geen PFAS zit."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni