Brouwerij Cantillon bestelde 890 kilo Schaarbeekse krieken.

Vrieskou en sneeuw op komst, maar fruittelers nemen voorlopig geen maatregelen

MW
© BRUZZ
31/03/2022

De zonnige dagen van afgelopen week ruimen stilaan plaats voor buien en neerslag. Het KMI voorspelt de komende nachten ook vrieskou en sneeuw. Dat heeft mogelijk gevolgen voor enkele bomen die nu in bloei staan. Bij de Plantentuin Meise maakt men zich niet al te druk, maar fruittelers wachten angstvallig af, nu ondermeer perenbomen en kriekelaars in bloei staan.

“We zitten nog heel vroeg in het voorjaar en we hopen dat er niet al te veel schade zal zijn door de komende vrieskou,” vertelt Koen Es van Plantentuin Meise.

Of zij extra maatregelen nemen tegen de vrieskou? “Op zich doen we daar niet veel tegen. De kans is bijvoorbeeld heel groot dat de magnolia’s vannacht bevriezen. Ook de bloesems van pruimen zullen morgen waarschijnlijk bruin zijn, maar helaas kunnen we daar weinig tegen doen. We laten de natuur zijn gang gaan.”

Wat de planten in de serres betreft, “moeten we er uiteraard voor zorgen dat de stookinstallaties optimaal functioneren, maar dat doen we elke nacht, dus dat is niet anders,” zegt Es.

Fruittelers wachten af

Voor de botanische tuin in Meise verandert de vrieskou dus niets, maar voor fruittelers liggen de zaken anders. Als de bloesems van fruitbomen zouden bevriezen, zijn zij hun oogst kwijt. Camille Depuydt is zaakvoerder van Pajottenlander, dat o.a. fruitsappen en fruitbereidingen produceert. Ze werkt nauw samen met lokale fruittelers in het Pajottenland.

“Onze leveranciers kweken vooral appels en peren,” zegt ze. “De peer staat al in bloei. Het valt af te wachten wat de hagel, sneeuw en koude zullen doen. Maar de telers nemen geen extra maatregelen. Voorlopig worden nog niet al te extreme weersomstandigheden verwacht. We zullen zien of we ook dit jaar een slechte oogst zullen hebben.”

Schaarbeekse krieken

Een andere fruitboom in bloei is de kerselaar, waaronder ook de Schaarbeekse kriekelaar. Pajottenlander levert elk jaar Schaarbeekse krieken aan de Brusselse lambiekbrouwerij Cantillon, die het gebruikt in hun kriekbier.

“Voor de teelt van die krieken nemen we ook geen speciale maatregelen, omdat die te duur zijn. Je zou warm water kunnen sproeien, vuurkorven kunnen plaatsen of netten kunnen hangen om de bomen te beschermen tegen hagel. Maar, dat is zeer arbeidsintensief en weegt dus niet op tegen de opbrengst van de Schaarbeekse kriekelaar, die bovendien te hoog groeit voor dat soort ingrepen,” aldus Depuydt.

Het wordt dus afwachten of de weergoden de fruittelers genegen zullen zijn. Gert Christiaens van brouwerij Oud Beersel hoopt in ieder geval van wel. “Sommige kriekelaars staan al in bloei en kunnen dus kapotvriezen.”

Bij Oud Beersel hebben ze 240 kriekelaars op het domein van de brouwerij in Beersel staan. “Onze bomen zijn nog niet oud genoeg om de krieken te gebruiken in onze bieren, dus op ons domein zou de vrieskou nog niet problematisch zijn. Maar voor onze leverancier van krieken ligt dat natuurlijk anders. De krieken die we afnemen moeten in orde zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Plantentuin Meise, vrieskou, Pajottenlander, Schaarbeekse krieken, Oud Beersel, Cantillon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni