| De Aziatische hoornaar

Beestig Brussel

Wat je moet doen als je een nest Aziatische hoornaars spot

Anke Dirix
© BRUZZ
26/05/2023

De voorbije weken moest de brandweer verschillende keren uitrukken om een nest Aziatische hoornaars te verdelgen: ongevaarlijk voor de mens, maar een bedreiging voor de biodiversiteit.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot, wat betekent dat nesten verdelgd moeten worden. In Brussel gebeurt dat door een team van de brandweer. “De nesten die we nu aantreffen, noemen we voorjaarsnesten of primaire nesten”, zegt woordvoerder Walter Derieuw. “Die vinden we vooral op beschutte plekken, zoals dakgoten of schuren.”

In de zomer wordt hun nest te klein en verhuizen hoornaars naar een secundair nest. Daaruit kunnen honderden koninginnen per jaar voortkomen, wat hun opmars mee kan verklaren. In 2022 vernietigde de brandweer 89 nesten, tegenover 24 in het jaar daarvoor. Hoeveel het er dit jaar zijn, kan Derieuw nog niet zeggen. “Maar het seizoen is duidelijk begonnen.”

“De hoornaar zal alleen aanvallen als hij het gevoel heeft dat z’n nest bedreigd wordt.”

Walter Derieuw

Een prik van de Aziatische hoornaar is niet gevaarlijk, tenminste voor wie niet allergisch is. Wel doet zo’n steek meer pijn dan een gewone wespensteek. “De hoornaar zal alleen aanvallen als hij het gevoel heeft dat z’n nest bedreigd wordt”, zegt Derieuw. Het echte probleem met dit insect is dat hij verlekkerd is op onze bestuivers: wespen, vliegen, vlinders, maar vooral ook honingbijen. “In het najaar jagen ze soms ook in groep, om veel bijen in een keer te vangen”, zegt Derieuw. Daardoor komt niet alleen de biodiversiteit in het gedrang, maar zien imkers ook volledige populaties uitsterven.

De Aziatische hoornaar is vrij gemakkelijk te herkennen. Hij is groter dan een gewone wesp, maakt een brommend geluid en heeft zwarte poten met opvallende, gele uiteinden. Hij heeft meer weg van de Europese hoornaar, maar die is iets groter en heeft een gestreept achterlijf. “Zie je er eentje uit z’n nest kruipen, dan verwittig je best zo snel mogelijk de brandweer voor een gratis interventie”, geeft Derieuw nog mee.

Het nest van de Aziatische hoornaar

| Het nest van de Aziatische hoornaar

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni