Ronde van Brussel: de Zenne in Anderlecht
De Zenne wordt steeds natuurlijker in Anderlecht. Bedoeling is ook dat ze op andere plekken in Brussel groene boorden krijgt.

Leefmilieu Brussel vergroent en verlaagt de oevers van de Zenne in Anderlecht en Haren. De dienst droomt ook luidop van een open Zenne in het Maximiliaanpark. Verandert de Zenne van een open riool binnenkort in een heldere rivier die de stad ademruimte geeft?

Erg aangenaam zijn de oevers van de Zenne vandaag niet. De rivier is vaak niet veel meer dan een gekanaliseerd waterloopje, waar weinig leven mogelijk is. Grote delen van de rivier zijn ook overwelfd. Maar daar komt verandering in. Op drie plekken in Brussel (zie kaart) komt er binnenkort een natuurlijke Zenne piepen.

In Anderlecht stroom de Zenne bovengronds het Brussels gewest binnen. Aan de Paapsemlaan ligt een verborgen stukje Zenne, door een medewerker van Leefmilieu Brussel het mooiste stukje van de rivier genoemd. De milieudienst van het gewest bouwt er nu aan natuurlijke oevers, die de betonnen kaaimuren in 2019 al moeten vervangen.

De nieuwe, natuurlijke oevers moeten het leven in de rivier een zetje geven. Op termijn moeten de verlaagde en vergroende rivierboorden ook deel uitmaken van een wandeltraject langs het water. Want water in de stad maakt gelukkig, klinkt het bij Leefmilieu Brussel. (Lees verder onder de kaart)

Zo'n 5 kilometer verderop moet de Zenne opnieuw zichtbaar worden, in het Maximiliaanpark. Dat is een van de projecten in het stadsvernieuwingscontract voor de buurt rond het park, het moet de buurt meer coherentie geven. Voor de dromers: de Zenne zou opnieuw bloot kunnen liggen tegen 2022.

Nog eens 7 kilometer verder stroomafwaarts, bij het waterzuiveringsstation Aquiris in Haren, bij de grens met Vlaanderen, wordt ook gewerkt om de Zenne terug natuurlijke oevers te geven. Nu de waterkwaliteit van de rivier blijft stijgen, moet ook de biodiversiteit volgen.

De Zenne krijgt dus stilaan terug een betere reputatie. Lang was de rivier synoniem met ziekte - ze werd overwelfd in 1871 om cholera-epidemies in te dijken - of met vreselijke vervuiling. Brussel wordt nooit de stad aan de stroom, maar binnenkort wel een stad waar het aangenaam toeven wordt aan de bestaande rivieroevers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel-Stad, Haren, Milieu, Zenne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni