De Brusselse Noordwijk zal de komende jaren grondig gerenoveerd worden via het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote. De versnipperde parken in de buurt worden vernieuwd en beter met elkaar verbonden zodat er een echt netwerk van groen ontstaat aan de twee oevers van het Kanaal. Ook de wegeninfrastructuur wordt aangepakt. Mogelijk wordt ook de Zenne opnieuw opengelegd.

Dat kondigt de Brusselse regering aan op een persconferentie met Rudi Vervoort (PS) en Céline Fremault (CDH). Via het stadsvernieuwingscontract (SVC), een soort grensoverschrijdend wijkcontract, moet de openbare ruimte in de Maritieme Wijk in Sint-Jans-Molenbeek en de Noordwijk in Brussel aangepakt worden. In het project zijn ook betaalbare woningen opgenomen en de bouw van gemeenschapsvoorzieningen. Het is het eerste contract in zijn soort.

Concreet zal het Gewest investeren in twee belangrijke verkeersassen die nu nog teveel een barrière zijn in de wijken. De Bolivarlaan en de Picardstraat worden heraangelegd en worden aangename lanen met ruimte voor voetgangers en fietsers. De twee lanen worden in de toekomst ook verbonden door de Picardbrug, een brug voor openbaar vervoer en zwakke weggebruikers die al langer op de planning staat.

Op die manier worden de twee oevers van het Kanaal beter verbonden. In de toekomst kan er ook een tramlijn aangelegd worden op deze as.

Groen netwerk
Ook de parken worden grondig onder handen genomen. Doel is een netwerk van parken te krijgen die allemaal met elkaar verbonden zijn, aan de beide kanten van het Kanaal. Het Maximiliaanpark dat vandaag onaantrekkelijk en versnipperd is wordt daarom volledig heraangelegd, samen met de kinderboerderij aan het IJzerplein.

Dat Maximiliaanpark moet verbonden worden met de andere parken in de buurt: het park van Thurn & Taxis, de Handelskaai, het Zennepark. Door een aangenamere openbare ruimte rond het Monument aan de Arbeid, de Redersbrug, de Picardbrug en het Saincteletteplein moeten al die parken enigszins in elkaar overlopen.

Openleggen van de Zenne?
Mogelijk wordt ook de Zenne in het Maximiliaanpark opengelegd, al is hier nog extra studiewerk voor nodig. Eerder lieten het Brussels Gewest en de stad Brussel wel al weten dat ze voorstander zijn van het idee.

"Het openleggen van de Zenne is voor mij van grote symbolische waarde," zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort. "De Zenne is echt Brussels en het is een project waar ik enorm naar uitkijk," zegt hij.

Verder plant het Brussels Gewest recreatieruimte bij het Monument aan de Arbeid, er moet ook een sportvoorziening "met gewestelijke uitstraling" komen. Er wordt ook geïnvesteerd in woningen.

Projet de revitalisat° du quartier Citroën-Vergote: espaces verts, mise à ciel ouvert de la Senne et logements pour 1 meilleur cadre de vie. pic.twitter.com/SIhu1DBIIS

— Céline Fremault (@celinefremault) May 19, 2017

Het Brussel van morgen begint vandaag. De Picardstraat en de Bolivarlaan worden lanen met plaats voor alle weggebruikers #brusselsforpeople pic.twitter.com/YHbE5PL4eC

— Pascal Smet (@SmetPascal) May 19, 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sint-Jans-Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni