100 km/u op Ring rond Brussel doet gemiddelde snelheid met 10km/u dalen

© PhotoNews

In september vorig jaar is de maximumsnelheid op een groot deel van de Ring rond Brussel vastgelegd op honderd kilometer per uur in plaats van 120. De beslissing werd genomen in de marge van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan 2021-2030. Een jaar later lijken de eerste analyses bemoedigend, aldus Brussel Mobiliteit.

In september 2020 is de maximumsnelheid op een groot deel van de Brusselse ring vastgelegd op 100 km/u. Brussels parlementslid Marc-Jean Ghyssels (PS) vroeg minister Elke Van den Brandt (Groen) naar de resultaten van de nieuwe snelheidsbeperking, meer dan een jaar later.

Brussel Mobiliteit heeft een vergelijking gemaakt tussen juni 2019 en juni 2021. "Deze twee periodes zijn minder gevoelig voor corona-effecten", klinkt het.

Volgens de verkeerspolitie zijn de eerste resultaten bemoedigend: de gemiddelde snelheid bedroeg in juni 2019 115 km/u en daalde in juni 2021 in de richting van Gent naar 104 km/u en in de richting van Charleroi van 116 naar 106 km/u. "We zien dus een daling van 10 km/u, in beide verkeersrichtingen, sinds de overgang naar 100 km/u. Dit is zeer bemoedigend", aldus de minister. Maar het is ook duidelijk dat veel automobilisten de nieuwe limiet nog steeds overschrijden (al is het maar een beetje).

Het besluit van het Vlaamse Gewest om de snelheid te beperken tot 100 km/u werd vorig jaar genomen omdat dat duurzamer zou zijn. Daar zijn echter nog maar weinig gegevens over beschikbaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?