10.000 boetes uitgedeeld voor verkeerd parkeren in Elsene

© Bruno__LGD via Twitter
| Op deze fietsstraat is het niet zo vlot fietsen

Zo'n 10.000 administratieve boetes (GAS) werden het afgelopen jaar uitgedeeld in Elsene in verband met parkeren. Dat zijn er zo'n 25% meer dan in 2018, schrijft La Capitale. Maar op andere vlakken werden er net minder boetes uitgeschreven, dankzij onder andere een verhoogde preventie op vlak van netheid.

Verkeerd parkeren stond hoog op de prioriteitenlijst van de Brusselse politie afgelopen jaar. Daarvan getuige is het aantal uitgeschreven administratieve boetes in 2019. Veiligheid op de weg is al geruime tijd een stijgende bezorgdheid van de inwoners van de verschillende gemeenten, maar geen enkele overtrof de ijver van de politie in Elsene.

De politie heeft in Elsene maar liefst 10.000 pv's uitgedeeld aan bestuurders die hun voertuig op de verkeerde plek achterlieten (zoals op het voetpad, in een voetgangerszone, in dubbele file of in tegengestelde richting). Dat cijfer steeg in één jaar tijd met 25%. In 2018 werden er 8.000 pv's uitgeschreven. Maar dat is nog niets tegenover het aantal boetes dat werd uitgeschreven in 2017 en 2016. Toen werden er respectievelijk 11.000 en 18.000 boetes uitgeschreven.

Naast het verkeerd parkeren bleven de GAS-boetes stabiel of dalen ze zelfs. Dat is voornamelijk zo omtrent netheid. Voor zware overtredingen zoals op de grond spugen en sigarettenpeuken op de grond gooien werden er duizend boetes uitgeschreven, en dat zijn er zo'n 600 minder dan in 2017. Hetzelfde gaat op voor boetes voor correct gesorteerde zakken die op het verkeerde uur zijn buitengezet.

Ook het actief ingrijpen van politieagenten inzake netheid verminderde, zoals voor urineren en het weggooien van blikjes op de openbare weg.

De beveiligingscamera's leverden dan weer 40 tot 50 sancties per maand op, een cijfer vergelijkbaar met de vorige jaren.

"Die goede cijfers kunnen we voorleggen omdat de politiek de nadruk legt op preventie", zegt sanctionerend ambtenaar Bertrand de Buisseret.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?