10.000 deelnemers op politiebetoging in Brussel

CD
© BRUZZ
28/11/2022
Updated: 28/11/2022 18.01u

In het centrum van Brussel zijn 10.000 mensen op de been om deel te nemen aan de betoging van de politievakbonden. Dat cijfer is de officiële telling van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. De actiedag staat in het teken van meer respect voor de politie.

De duizenden betogers trekken sinds 10.30 uur met veel lawaai van voetzoekers door de hoofdstad. Op hun route hielden ze al even halt aan het hoofdkwartier van Open VLD in de Melsensstraat. Daar gaven ze eerst een applaus voor de aanwezige agenten en nadien volgde boegeroep gericht aan de Vivaldi-regering, premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

"We vragen respect van de Vivaldi-regering om twee redenen. Ten eerste om het geweld tegen politie echt in te dijken, de nultolerantie door te voeren, streng te bestraffen en de slachtoffers niet in de steek te laten zoals nu het geval is. Ten tweede moet het akkoord dat afgesproken is met de minister van Binnenlandse Zaken, integraal uitgevoerd worden. Het is belangrijk om te melde dat dit groen licht had gekregen van de kern", zegt Vincent Houssin van VSOA.

Nultolerantie en straffen verzwaren

De menigte trekt nu verder in stoet richting Justitiepaleis en nadien gaat het naar de Wetstraat, waar ze ontvangen worden door de premier. De menigte trekt nu verder in stoet richting Justitiepaleis en nadien gaat het naar de Wetstraat, waar ze ontvangen worden door de premier. De grote opkomst maakt duidelijk dat de incidenten van de afgelopen weken de emmer doen overlopen. Minister Van Quickenborne kondigde al aan om de nultolerantie uit te breiden en de verzwaring van de straffen voor politiegeweld vervroegd door te voeren.

"Het is niet voldoende. De beloften die gemaakt zijn, zijn dossiers die al jaren aanslepen, maar eigenlijk heeft de minister niets nieuws aangekondigd. Het volstaat momenteel, al zegt de politiewereld vandaag dat ze er genoeg van hebben en iets nieuw willen", zegt Eddy Quaino van de Franstalige vakbond CGSP.

"Respect is het codewoord en dat begint door ervoor te zorgen dat akkoorden worden nageleefd"

Carlo Medo, NSPV

De vakbonden willen perspectief, zodat het politiewerk meer gewaardeerd wordt. Zo vragen de politiemensen een herwaardering van hun ambt door onder meer een loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling.

"We hopen dat deze Vivaldi-regering eindelijk beseft wat de politie waard is en dat ze ervoor zorgen dat er echt oplossingen komen om tegemoet te komen aan legitieme de eisen van deze massa. Respect is het codewoord en dat begint door ervoor te zorgen dat akkoorden worden nageleefd", vertelt Carlo Medo van NSPV.

"Het zit diep en het geweld van de laatste weken heeft de emmer doen overlopen. Deze regering laat uitschijnen dat wij de enige zijn die een loonsopslag krijgen, maar deze mensen hebben al 22 jaar geen enkele eurocent gekregen", besluit Houssin.

'Laffe, bewuste moord'

Joeri Dehaes (ACV Politie) noemde de dodelijke steekpartij eerder al "een laffe, bewuste moord". Zijn eerste reactie was er eentje van ongeloof, zo zegt de vakbondsman. "Eerst denk je: 'Weeral?', want het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Maar het wordt nog erger als je hoort wat er eerder, voor de aanval, allemaal is gebeurd."

Zo is gebleken dat de man, die eerder enkele jaren in de cel zat, zich 's ochtends had aangeboden op een politiebureau in Evere. Daar maakte hij een verwarde indruk, sprak over haat tegen de politie en vroeg om psychologische begeleiding. Een parketmagistraat oordeelde dat de procedure voor gedwongen opname niet mogelijk was, omdat de man zich vrijwillig wou laten begeleiden. De politie bracht hem naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, maar daar vertrok hij uiteindelijk weer. De man stond ook op de lijst van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

Verkeershinder

Tussen 9 en 15 uur wordt verkeershinder verwacht. Bepaalde tunnels zijn ook afgesloten: Annie Cordy richting Zuid (R20), Reyers richting Centrum (E40-A3), Tervuren, Jubelpark en Wet richting Centrum (N3). Automobilisten kunnen de omleidingsroutes volgen via de dynamische panelen.

22c1cf13-20221128072543.jpg

Vakbondsafgevaardigen ontvangen door premier

Omstreeks 14 uur zijn de betogers aangekomen aan Kunst-Wet, waar ze het kruispunt volledig vullen. Een delegatie vakbondsafgevaardigden wordt door premier Alexander De Croo (Open VLD) ontvangen voor een onderhoud.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni