© KVDP/BRUZZ | Uberschauffeurs blokkeren de Wetstraat tijdens een protest in november.

140 Uberchauffeurs binnenkort opnieuw aan de slag

© Belga
22/04/2022

Zodra het nieuwe arrest van het Grondwettelijk Hof in het Belgisch Staatsblad omtrent de schorsing van de noodordonnantie gepubliceerd is, kunnen 140 Uber-chauffeurs opnieuw aan de slag in het Brussels Gewest. Dat kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort vrijdag aan tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement.

Het gaat om de chauffeurs die hun aanvraag voor een VVC-vergunning hebben ingediend na 15 januari 2021 en voldoen aan de andere voorwaarden van de 'sparadrap'-ordonnantie, een noodordonnantie. Enkel zij mogen opnieuw aan de slag.

Het Grondwettelijk Hof had donderdag de scharnierdatum van 15 januari 2021 in de noodordonnantie geschorst, omdat die strijdig is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie en de vrijheid van ondernemen, en dat de betrokken chauffers een moeilijk te herstellen nadeel ondervinden omdat ze inkomsten mislopen doordat ze niet kunnen werken.

De minister-president zei akte genomen te hebben van het arrest. Hij vermoedde dat ook een andere datum door het Hof geschorst zou zijn. Rudi Vervoort verduidelijkte dat 140 chauffeurs door de scharnierdatum van 15 januari 2021 getroffen waren.

Ze kunnen in het Brussels Gewest aan de slag gaan zodra het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Belgisch Staatsblad verschenen is, indien ze voldoen aan de niet-geschorste voorwaarden van de noodordonnantie.

Taxiplan

De minister-president verklaarde ook dat de ontwerpordonnantie over het Taxiplan terug is van de Raad van State met weinig opmerkingen en "in de komende weken" aan de regering zal worden voorgelegd voor de definitieve goedkeuring door de Brusselse regering.

Volgens de timing van de Brusselse regering zou het Taxiplan ten laatste op 22 juli van kracht moeten zijn. De sparadraps-ordonnantie blijft immers tot die datum geldig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Uber, VVC-sector, sparadrap, Uberchauffeurs, minister-president Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie