Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis

| Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis.

39 procent van de Belgen wil metro niet meer gebruiken

LG
© Belga
02/06/2020

39% van de Belgen is niet van plan om na de coronacrisis ooit nog de metro te nemen. Het openbaar vervoer is de grote verliezer van de coronacrisis, schrijft Het Laatste Nieuws.

De VUB onderzocht de impact van de coronacrisis op onze mobiliteitskeuzes. Daaruit bleek dat tijdens de lockdown zo'n 75 procent van de Belgen het naliet op het openbaar vervoer te stappen. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden is ook niet van plan dat na de lockdown snel opnieuw te doen. 12 procent zegt de trein volledig links te zullen laten liggen, 39 procent wil de metro niet meer op. Van de Belgen die dat wél van plan zijn, zegt 4 op de 10 minder vaak trein, tram, bus of metro te zullen nemen.

Een belangrijke motivator om wel opnieuw aan het openbaar vervoer te willen deelnemen, is het kennen van de bezettingsgraad van de rijtuigen, stellen de onderzoekers. De openbaarvervoermaatschappijen zouden met het aanbieden van die informatie dus een deel van hun klanten kunnen terugwinnen.

Wel goed nieuws: 13 procent opteert voortaan de fiets te nemen naar het werk. Buitenlandse onderzoeken duiden internationaal op dezelfde cijfers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , metro , coronacrisis , openbaar vervoer , pendelen , Fiets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni