Alle bus-, tram- en metrolijnen op MIVB-net rijden

Een buschauffeur van de MIVB Een buschauffeur van de MIVB
© PhotoNews
© PhotoNews
Updated: 18-05-2020 - 14:20

Alle bus-, tram- en metrolijnen van de MIVB rijden maandagochtend. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij via Twitter. Zowel de vakbonden als MIVB bevestigen dat er een akkoord gesloten is.

Het verkeer verliep vorige week nog verstoord door een spontane actie van een deel van het personeel, dat van mening was dat de MIVB niet genoeg maatregelen nam tegen de verspreiding van het coronavirus.

Zaterdag werd een voorakkoord over extra maatregelen bereikt, vandaag werd dat officieel ondertekend. Het gaat over meer comfort en een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd. De chauffeurs moeten geen mondmasker meer dragen als ze alleen in een afgesloten stuurpost zitten. Ook voor de kiosk-medewerkers die achter glas zitten, vervalt de verplichting. Er komen ook meer mogelijkheden om vrijaf te nemen, en chauffeurs zullen zich bij de start van hun dienst tijdelijk niet moeten gaan aanmelden in de stelplaats. Een comité zal de maatregelen opvolgen.

'Gerechtvaardigde actie'

Zaterdag werd een speciale vergadering gepland met het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, wat de chauffeurs als eerste bewijs zagen dat "hun stakingsactie als gerechtvaardigd erkend werd". Dat schrijven zij in een persbericht maandagochtend, ondertekend door een collectief van 1.000 buschauffeurs. De vakbonden hebben tijdens dat comité uitgelegd dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen om de bussen te reinigen.

De chauffeurs schrijven dat zij maandag opnieuw aan het werk gaan met zenuwen, "maar wel met het gevoel dat we eindelijk gehoord zijn". Ze vragen zich tot slot af waarom het zes dagen lang heeft geduurd vooraleer zo'n vergadering werd georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?