400 fietsen ter beschikking van kansarme Brusselaars

ArBa
14/12/2020

In het kader van de steunmaatregelen voor de corona-exitstrategie heeft de Brusselse regering een sociaal fietsverhuurproject opgestart. Het doel is om zo snel mogelijk 400 kansarme mensen aan een fiets te helpen. Zo hoopt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de mobiliteit van kwetsbare Brusselaars te verbeteren. Op maandag werden de eerste 20 fietsen uitgedeeld aan leden van vzw Collectif Alpha.

Het project vormt een samenwerking tussen drie Brusselse vzw’s: Cyclo, Pro Vélo en de 'Ateliers de la rue Voot' met de steun van Brussel Mobiliteit. Samen zullen ze ervoor zorgen dat 400 tweedehandsfietsen in orde worden gebracht en worden voorzien van adequate verlichting en antidiefstalvoorzieningen. De fietsen zullen daarna ter beschikking worden gesteld van Brusselse organisaties die met kwetsbare groepen werken.

"Met het sociaal fietsverhuur en opleidingen om te leren fietsen in de stad en om een fiets te onderhouden, willen we minder bevoorrechte Brusselaars die op de fiets willen stappen een duwtje in de rug geven" zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.

Op maandag ging de testfase van start, waarbij 20 leden van alfabetiserings-vzw Collectif Alpha één jaar lang een fiets ter beschikking hebben gekregen. Daarnaast hebben ze begeleiding gekregen om te leren fietsen in de stad en werd er hen ook aangeleerd hoe ze een fiets moeten onderhouden.

Do's en don'ts van fietsen

Volgens Caroline De Munck, communicatieverantwoordelijke bij Cyclo is dat laatste heel belangrijk: Om te beginnen, en te blijven fietsen, heb je niet enkel een fiets nodig maar is het belangrijk de do’s en don'ts van het fietsen te leren. Mensen moeten weten hoe ze hun fiets moeten vastmaken, hoe ze hun fietsbanden moeten oppompen en hoe ze hun fiets moeten onderhouden.” Uit onderzoek van Pro Vélo is namelijk gebleken dat 80% van de mensen die zulke opleidingen volgen daarna daadwerkelijk blijven fietsen.

Voor Najima El Hamdaoui, lid van vzw Collectif Alpha is de opleiding zeker welkom: “Ik had hiervoor nog nooit met de fiets gereden. Nu kan ik het nog niet zo goed, dus durf ik de straat nog niet op. Ik hoop dat ik op een dag normaal op de straat zal kunnen fietsen.”

In 2021, na de testfase, zal het project op grotere schaal worden uitgerold. Daarbij zullen Brusselse organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals integratiecentra, wijkgezondheidscentra en alfabetiseringscentra, mensen selecteren die van het project kunnen genieten.

Caroline De Munck, communicatieverantwoordelijke Cyclo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Mobiliteit, Fiets, Collectif Alpha, Pro Velo, Cyclo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni