autoverkeer_files_mobiliteit_luchtvervuiling_fossiele_brandstof

| Autoverkeer in Brussel.

54 procent minder file in tweede week paasvakantie

© Belga
19/04/2021

In de tweede week van de paasvakantie was er op werkdagen in Brussel 54 procent minder file dan in dezelfde week van 2019. In Vlaanderen was er 13,5 procent minder verkeer. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Ook waren er 39 procent minder files in Vlaanderen dan voor de coronapandemie.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, laten zich ook voelen op de Brusselse en Vlaamse snelwegen. In het voorjaar van 2020 was er een historische terugval van het verkeer en de files, maar ook in 2021 blijven de verkeersprestatie en de filezwaarte onder het niveau dat we gewoon zijn.

Er reed op werkdagen in de tweede week van de paasvakantie 13,5 procent minder verkeer op de Vlaamse snelwegen dan twee jaar geleden. Er was 22 procent minder autoverkeer, maar wel 9 procent meer vrachtverkeer.

39 procent minder file dan voor corona

De filedruk blijft ook nog altijd 39 procent onder het niveau van voor de pandemie. Op de snelwegen in de Antwerpse regio lag de filezwaarte 52 procent lager dan in april 2019, op de snelwegen in de regio Brussel 54 procent lager. Alleen in de Gentse regio is de filezwaarte aanzienlijk zwaarder dan normaal, maar dat is het gevolg van langdurige werkzaamheden in die regio.

Het Vlaams Verkeerscentrum wijst erop dat het paasweekend dit jaar in een andere week viel dan in het vergelijkingsjaar 2019, wat de sterke stijging van het cijfer van het vrachtverkeer kan verklaren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni