Spoorwegennet tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

Aantal IC- en P-treinen geschrapt wegens storm, meeste S-treinen rijden wel

© Belga
01/11/2023

Er zullen donderdag bijna geen piekuurtreinen rijden en ook een aantal IC-verbindingen wordt geschrapt, wegens de doortocht van storm Ciarán. Dat heeft spoorwegmaatschappij NMBS bekendgemaakt op haar website.

Spoornetbeheerder Infrabel had eerder woensdag een aantal maatregelen aangekondigd op het spoornet wegens de storm. Zo zullen er donderdag bijvoorbeeld geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en zullen de binnenlandse treinen maximaal 80 kilometer per uur mogen rijden.

Die maatregelen hebben uiteraard gevolgen voor het treinverkeer. Dat zal "ernstig verstoord" zijn, geeft NMBS mee. "Sommige treinen zullen niet rijden, andere treinen hebben een gewijzigd traject of aangepaste vertrektijden", zo staat op de website van de spoorwegmaatschappij.

Concreet zullen de meeste P-treinen (piekuurtreinen) donderdag afgeschaft zijn. Dat geldt ook voor volgende IC-verbindingen: Oostende - Gent-Sint-Pieters - Antwerpen-Centraal, Kortrijk - Brussel - Schaarbeek, Antwerpen-Centraal - Lier - Hasselt, Brussel-Zuid - Namen - Luik-Sint-Lambertus, Doornik - Lille Flandres (FR), en Antwerpen-Centraal - Mechelen - Brussel-Zuid. Heel wat andere IC-verbindingen zijn ingekort. De meeste S- en L-treinen zouden wel rijden. Door de snelheidsbeperking kunnen vertrekrijden wel aangepast worden.

De NMBS raadt reizigers aan om hun reis vlak voor het vertrek te plannen via de reisplanner op haar website of in de app. "De aanpassingen zullen vanaf donderdagochtend volledig opgenomen zijn in de reisplanner", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Infrabel roept intussen de mensen die nabij het spoor wonen op om ervoor te zorgen dat er niets op de sporen kan waaien, zoals tuinmeubilair, trampolines, speeldgoed ... Mocht dat toch gebeuren, is het niet aangeraden om zelf de spullen te gaan terughalen. "Men verwittigt dan best de hulpdiensten via het nummer 112 zodat zij het nodige kunnen doen om het treinverkeer te laten onderbreken en de voorwerpen te laten verwijderen", stelt Infrabel.

Storm Eunice veroorzaakte begin 2022 meer dan 400 uren vertraging voor het treinverkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , spoorwegen , stormweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni