Een laadpaal langs de openbare weg

Aantal laadpalen in Brusselse straten verdubbelt dit jaar

© Belga
09/02/2022

Er zullen dit jaar 246 nieuwe laadpalen – goed voor 492 laadpunten – voor elektrische wagens geïnstalleerd worden langs de Brussels wegen. Dat is een verdubbeling vergeleken met het huidige aantal, zegt Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) woensdag. Het bedrijf EnergyVision haalde het contract voor de laadpalen binnen.

De Brusselse regering heeft de ambitie om tegen 2035 in totaal 11.000 publiek toegankelijke laadpalen te hebben. Het contract voor 246 laadpalen dit jaar kadert in de uitrol van dat netwerk, zo luidt het in een persbericht. "Tegen eind 2022 zal zo 80 à 85 procent van de Brusselse bevolking een laadpaal hebben in een straal van 250 meter rond de woning," zegt Serena Galeone, woordvoerster van de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga. Die coördineert de uitrol van het laadpalennetwerk.

EnergyVision, vooral bekend als zonnepanelenbedrijf, haalde de aanbesteding binnen. De Brusselse dochter van het bedrijf Brusol zal de laadpalen installeren en gedurende tien jaar uitbaten. De eerste laadpalen worden in maart geplaatst. "Alle gebruikers van elektrische wagens zullen kunnen opladen aan deze punten, zonder speciale pasjes of applicatie," aldus EnergyVision. De prijs is vastgelegd op 0,24 euro per kilowattuur (kWh), "wat 25 tot 50 procent goedkoper is dan thuis opladen," claimt het bedrijf.

Een dertigtal laadpalen zal voorbehouden zijn voor gebruikers van deelauto's. Er komen ook een tiental oplaadpunten op palen van straatverlichting, een proefproject. "De toewijzing van dit eerste perceel van palen is een belangrijke stap in de overgang naar een minder vervuilend autopark in Brussel," aldus minister Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni