Een moeder vervoert haar kinderen door Brussel met een bakfiets

| Een moeder vervoert haar kinderen door Brussel met een bakfiets.

Aantal vrouwen op de fiets stijgt langzaam

ZM
© BRUZZ
23/06/2021

Uit cijfers van het Fietsobservatorium blijkt dat het aantal vrouwen op de fiets in Brussel in 2020 is toegenomen met 3 procent. Het totaal aantal fietsers in Brussel steeg met een opvallende 64 procent. Ook de verschillende soorten fietsen, zoals elektrische fietsen, vouwfietsen en bakfietsen, nemen toe.

Op vraag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt Pro Velo als sinds 1998 fietsers op de Brusselse wegen. Vier keer per jaar worden de cijfers in een rapport van het Brussels Fietsobservatorium gegoten.

Daaruit blijkt nu dat het aantal vrouwen op de fiets is gestegen met 3 procent. Vrouwen blijven nog steeds sterk ondervertegenwoordigd op de fiets: 60,6 procent mannen, tegenover 39,3 procent vrouwen. Die ongelijkheid zou vooral te maken hebben met een groot onveiligheidsgevoel op de fiets. Vrouwen lijken ook vaker een helm te dragen dan mannen (58 procent tegenover 53 procent).

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) reageert op deze resultaten: “In 2020 is niet enkel het aantal fietsers toegenomen, we zien ook een grotere diversiteit aan fietsers. Het Fietsobservatorium telde meer vrouwen en kinderen onderweg met de fiets, wat erop kan wijzen dat mensen zich alsmaar veiliger voelen in Brussel – ook al ligt er nog altijd bijzonder veel werk op de plank. Brussel verandert, en onze fietsgemeenschap wordt elke dag meer gevarieerd en intermodaal.”

Merode is drukste fietsas

Pro Velo zag ook een duidelijke impact van de coronacrisis op de cijfers. “Net als bij andere vervoermiddelen zien we meer fietsers op weg naar het werk of school of net minder, al naargelang de maatregelen werden aangescherpt of versoepeld.”

Nog opvallend is dat elektrische fietsen aan een flinke opmars bezig zijn, maar ook meer mensen voor een bak- of vouwfiets kiezen. Waar er in 2019 20 procent van de fietsers op een e-bike rondreed, is dat in 2020 al gestegen naar 27 procent. Zo’n 9 procent van de getelde fietsen was een vouwfiets en 6 procent een bakfiets.

De drukst gebruikte fietsassen in Brussel zijn Merode, met 1382 fietsers per uur, Wetstraat, met 708 fietsers per uur en Vlaamsepoort, met 608 fietsers.

Tellingen en gegevensanalyse uit het verslag 2020 van het fietsobservatorium van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

| Tellingen en gegevensanalyse uit het verslag 2020 van het fietsobservatorium van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni