Aedes verzekert geen fietsen meer die op straat staan in Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Café Walvis, aan de Vlaamsepoort, op het einde van de Dansaertstraat.

Verzekeringsmaatschappij Aedes gaat geen fietsen meer verzekeren als die op de openbare weg geparkeerd zijn. Voor de reden achter die beslissing wijst de verzekeraar naar het stijgende aantal fietsdiefstallen in Brussel.

In Brussel blijft het aantal fietsdiefstallen jaar na jaar stijgen, terwijl dat aantal in Vlaanderen en Wallonië gedaald is. Voor verzekeraar Aedes is dat een reden om fietsen die op de openbare weg geparkeerd zijn niet meer te verzekeren, weet La Dernière Heure. Fietsen die in fietsparkings of fietsboxen worden achtergelaten zal Aedes wel nog verzekeren, mits de fietsen vastgezet zijn met een kettingslot. Dat bevestigt de verzekeraar zelf aan BRUZZ.

"We waren tien jaar geleden één van de pioniers in België op vlak van fietsdiefstalverzekeringen. Daardoor hebben we inmiddels een voldoende grote vloot opgebouwd om de effecten van diefstal te zien", zegt communicatieverantwoordelijke Benjamin Martens. Aedes heeft vandaag ongeveer 3.000 lopende fietsdiefstalverzekeringen in Brussel. "Die worden allemaal aangepast aan de nieuwe voorwaarden, ofwel kunnen de klanten de polis stopzetten."

'Verlieslatend'

Bij beroepsvereniging Assuralia weten ze niet of meerdere verzekeraars de weg van Aedes gaan volgen. "Fietsdiefstalverzekeringen zitten in de lift, ook in Brussel, omdat er meer en meer elektrische fietsen verkocht worden. Die zijn doorgaans duurder", zegt persverantwoordelijke François De Clippele van Assuralia aan BRUZZ. "Het aanbod was jarenlang beperkt, maar intussen zijn meerdere verzekeraars hun producten aan het testen. Daarbij stellen ze natuurlijk telkens een aantal voorwaarden voor de klant, zodat de verzekering haalbaar blijft binnen een aanvaardbare prijs."

De Clippele zegt dat verzekeraars daar "wat ervaring in moeten opbouwen". "Ze moeten hun resultaten in de gaten houden, zodat het product niet verlieslatend is. Ik kan me voorstellen dat als hun fietsen bijna systematisch gestolen worden in Brussel, men een bijkomende eis gaat stellen om die fietsen niet meer op de openbare weg te laten staan."

Vorig jaar werden in het hele Brusselse gewest 4.182 aangiftes van fietsdiefstal gedaan. Dat blijkt uit statistieken van de federale politie over de zes Brusselse politiezones heen. Het aantal neemt jaar na jaar toe. "We weten niet of dat alleen maar komt omdat er meer fietsers in Brussel zijn", zegt Ilse Van De Keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Volgens Aedes zijn fietsdieven vandaag erg goed uitgerust. "Ze kunnen met gemak fietsen stelen, wat het type fietsslot, het tijdstip of de plaats ook is”, klinkt het. Daarnaast wijst de verzekeraar erop dat de politie onvoldoende middelen heeft om gestolen fietsen terug te vinden. “Zelfs GPS-trackers helpen zo goed als niet. We hopen dat er maatregelen worden genomen om de zachte mobiliteit verder uit te breiden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?