| Sticker fietsregistratie mét QR-code

Nieuw initiatief tegen fietsdiefstal: registreer jouw fiets online

HD
© BRUZZ
20/03/2019

Het Brussels Gewest gaat de strijd aan met fietsdiefstal. Vanaf nu kan elke Brusselaar zijn of haar fiets online registreren op de website mybike.brussels.

We kennen allemaal de oude trucs: zet je fiets goed vast (mét het wiel erbij), doe melding van diefstal, ga eens langs op de Zuidmarkt - waar heel veel gestolen fietsen worden verhandeld. Maar ook minder bekende diefstalpreventiemiddelen, zoals jouw fiets laten graveren in een van de fietspunten, zijn ook belangrijk om diefstal tegen te gaan.

Het is nu net dat systeem dat aan belang inboet. Mathias Dobbels, woordvoerder van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A), vertelt: “Het graveren neemt gestaag af. Er waren verschillende problemen met dat systeem: de politie was de enige die toegang had tot de databank, maar vooral, fietsdieven vijlden de gravering gewoon van de fiets, en verkochten de gestolen rijwielen toch nog door.”

Onverwijderbare stickers

In samenwerking met de verschillende politiezones, fietsverenigingen en de vzw Cyclo lanceert Smet nu een alternatief voor de klassieke gravering. Via de website mybike.brussels kan je jouw fiets registreren in een online databank. De geregistreerde fiets krijgt een nummer en er wordt er een onverwijderbare sticker opgestuurd met de gegevens op een QR-code.

De QR-code op de sticker kan door iedereen worden gelezen. Zo kan jouw fiets worden teruggevonden in het depot van in beslag genomen fietsen of kan een potentiële koper jouw fiets identificeren als gestolen.

"Momenteel zijn slechts 1 procent van alle fietsen gegraveerd en worden er maar een 200-tal gestolen fietsen per jaar teruggevonden", aldus Dobbels.

Databank met fietseigenaars

In 2017 is het aantal fietsdiefstallen met 5 procent toegenomen tegenover het jaar daarvoor. Voor 2018 zijn de cijfers nog niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat deze trend zich verderzet naarmate het aantal Brusselse fietsers toeneemt.

“We gaan van start in het Brussels gewest, maar verschillende andere steden hebben reeds interesse getoond om zich ook in het systeem in te schrijven,” vertelt Dobbels. In Antwerpen bestaat het systeem van de sticker al, maar is er nu ook interesse om die databank ook online beschikbaar te maken voor de gebruiker.

Dankzij dit nieuwe systeem kan de gebruiker het nummer van de geregistreerde fiets ook doorgeven in het geval van een gewone verkoop. Dat kon vroeger niet omdat het rijksregister van de eigenaar werd gegraveerd in de fiets, wat nogal wat verwarring kon veroorzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Fiets , fietsdiefstal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni