Weer 5 procent meer fietsdiefstallen in Brussel

© Cyclo

In vergelijking met 2016 zijn er in Brussel vorig jaar 5 procent meer fietsdiefstallen geregistreerd bij de politie. Een Velo-Pass moet dat probleem aanpakken. 

In 2016 tekende de politie al 15 procent meer fietsdiefstallen op in vergelijking met jaar daarvoor. Daar komt nu nog eens 5 procent bij. 

Volgens Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone Marlow, komt dat doordat er ook gewoon meer fietsen zijn. Maar hij ziet nog een andere verklaring. "De waarde van fietsen neemt toe", zegt hij aan La Libre. Elektrische fietsen, plooifietsen of elektrische plooifietsen uit carbon kosten meer dan een ordinair stalen ros met drie versnellingen.

Velo-pass

Extra fietsboxen moeten het probleem indijken. Maar het nieuwe identificatiesysteem Velo-pass kan ook een oplossing bieden.

Het is te vergelijken met het markeren van een fiets, maar dan met een (moeilijk verwijderbare) sticker met een QR-code. Die code verwijst naar een identikit, waar alle gegevens over de fiets (kleur, grootte, eigenaar et cetera) worden bijgehouden. 

Fietsen die al gestolen zijn, zijn zo makkelijker terug te vinden. Of het dieven effectief afschrikt is niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?