Al 5.000 inzendingen voor nieuwe naam Leopold II-tunnel

© Arau

De oproep om een nieuwe naam te bedenken voor de Leopold II-tunnel raakt duidelijk een gevoelige snaar. Op één dag liepen er al 5.000 inzendingen binnen.

Sinds gisteren zondag kan elke Brusselaar die dat wil, een voorstel doen voor een nieuwe naam voor de Leopold II-tunnel, de langste van het land. De oproep kadert in de intentie van de Brusselse regering om straat- en andere plaatsnamen in Brussel te vervrouwelijken. De vorst die zijn naam aan de tunnel gaf, roept de voorbije jaren ook steeds meer weerstand op.

De oproep blijkt meteen een overweldigend succes. Op de eerste dag al telde Brussel Mobiliteit 5.000 inzendingen.

inge paemen

"Je kan de voorstellen in verschillende groepen indelen," zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Veel mensen stellen namen van koninginnen voor: koningin Astrid, Fabiola of Elisabeth bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we ook heel veel namen uit de culturele wereld, vaak mensen die recent overleden zijn, zoals Chantal Akerman of Annie Cordy. Ten slotte heb je de categorie strijdvaardige vrouwen, zowel uit België als uit het buitenland, met ook namen uit de voormalige kolonie Congo."

Stemmen in november

Wie zelf een voorstel heeft, kan dat insturen via www.leopold2tunnel.be of via het gratis nummer 0800/94001 (bereikbaar tussen 8 en 18 uur). Inzendingen zijn mogelijk tot eind september.

Een comité van experts zal zich over de namen buigen en een selectie voorstellen, waarover de Brusselaars zullen kunnen stemmen in november.

De leden van het comité vertegenwoordigen vrouwenrechtenorganisaties gespecialiseerd in dekolonisatie van de openbare ruimte: Hand in Hand tegen Racisme en Mémoire Coloniale et Lutte contre les Descriminations. Ook twee academici maken deel uit van het selectiecomité.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?