20210112 1782 Brusselse link Essex schandaal taxi1

Al 595 overtredingen geregistreerd sinds start taxiplan

CD, RF
© BRUZZ
12/04/2023

Tussen 22 oktober en 27 februari werden in totaal 595 overtredingen geregistreerd op het nieuwe taxiplan. Dat blijkt uit cijfers van Brussel Mobiliteit. De meest voorkomende overtreding voor Brusselse taxi's is het ontbreken van een vakbekwaamheidsattest of een rittenblad.

Op 21 oktober is het nieuwe taxiplan in Brussel in werking getreden. Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft Brussel Mobiliteit sindsdien meerdere controles georganiseerd samen met de politie en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

"De controleurs voerden hun controles ook gericht uit op de ontvangen klachten en informatie". Dat antwoordt Vervoort op een schriftelijke vraag van parlementslid Jamal Ikazban (PS). "De inspecteurs van Brussel Mobiliteit organiseren regelmatig specifieke opleidingen in de politiezones zodat zij mee zijn met de nieuwe regelgeving.”

Over een periode van 22 oktober tot 27 februari stelden de inspecteurs 540 overtredingen vast voor voertuigen met een Brusselse toelating, 28 overtredingen voor voertuigen met een Vlaamse toelating, 20 voor voertuigen met een Waalse toelating en 7 voor voertuigen zonder toelating.

Een taxi die geen Brusselse toelating heeft, mag sinds het nieuwe taxiplan niet langer diensten leveren in het Gewest. Al zijn er wel enkele uitzonderingen, legt Vervoort uit. “Voertuigen zonder Brusselse toelating mogen hier alleen een taxidienst leveren als hun voertuig zich buiten Brussel bevindt als een rit wordt aangevraagd en de bestemming van de klant zich ook buiten het Gewest bevindt."

Bij Brusselse taxi’s, gaan de meeste overtredingen over het ontbreken van een vakbekwaamheidsattest, rittenblad of bewijs van medische geschiktheid, maar vaak gaan de overtredingen ook over het voertuig zelf. “Zo vertoont het voertuig sporen van een ongeval of is het ouder dan zeven jaar”, duidt Vervoort.

Meer en betere controles

Sam Bouchal van de Brusselse Taxifederatie (BTF) is niet verbaasd over het aantal inbreuken. "Ik stel gewoon vast dat sinds de oude VVC's (zoals Uber, red.) hun naam hebben veranderd en reguliere taxi's zijn geworden, het aantal geregistreerde overtredingen explosief is gestegen. Het moet gezegd worden dat de oude VVC's niet erg gewend waren om de regels te respecteren." VVC is de afkorting van 'verhuur van voertuigen met chauffeur'.

"De nieuwe ordonnantie staat het toe om betere controles te laten plaatsvinden", reageert Zeynep Balci, woordvoerder van Vervoort in BRUZZ. "Het is belangrijk dat iedereen de regels naleeft.” Het is volgens het kabinet de bedoeling om nog meer controleurs aan te werven om zo het aantal controles in 2024 te verdubbelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , taxiplan , Uber , Brusselse taxifederatie , Rudi Vervoort , Brussel Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni