Snelheidscontrole op de Franklin Rooseveltlaan

| Om ervoor te zorgen dat chauffeurs de nieuwe regels ook respecteren, kwamen er onder meer extra flitscamera’s. Alleen zullen die snelheidscamera’s niet flitsen vanaf 31 km/u maar wel vanaf ... 47 km/u.

Algemene zone 30, maar geen boete tot 46 km/u

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/03/2021
Updated: 16/03/2021 16.12u

Sinds begin dit jaar daalde de maximumsnelheid in veel straten naar 30 km/u. Maar uit een circulaire van het Brussels parket blijkt nu dat de politiezones maar vanaf 47 km/u mogen beboeten. Tijdelijk, zegt Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen).

Het was een kleine verkeersrevolutie: vanaf 1 januari is het hele gewest een ‘Stad 30’. Een maximumsnelheid van 30 km/u is sindsdien de regel en niet meer de uitzondering. In de praktijk ging het aantal straten waar niet sneller dan 30 mag gereden worden daardoor van 60 naar 85 procent van het wegennet. Om ervoor te zorgen dat chauffeurs de nieuwe regels ook respecteren, kwamen er onder meer extra flitscamera’s.

Alleen zullen die snelheidscamera’s niet flitsen vanaf 31 km/u maar wel vanaf ... 47 km/u. Dat blijkt uit een brief die de Brusselse procureur des Konings begin februari naar de zes politiezones stuurde. Dat meldt La Capitale en wordt bevestigd door het kabinet van Brussels minister voor Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen).

"We hebben al die snelheidscamera’s niet bijgeplaatst om pas vanaf 47 te gaan beboeten."

Pieterjan Desmet, woordvoerder Elke Van den Brandt

In de circulaire legt de procureur uit dat er pas beboet wordt vanaf een snelheid die 10 km/u boven de gecorrigeerde snelheid ligt. Die correctie bedraagt nog eens zes km/u, samen goed voor een gemeten maximumsnelheid van 46 km/u. Politiezones kunnen wel beslissen om in enkele straten een nultolerantie te hanteren en er de marge van 10 km/u laten vallen.

"Deze omzendbrief heeft tot doel de verschillende praktijken te uniformiseren die in de zes politiezones van het gewest gelden en zal worden geëvalueerd met alle betrokken actoren," laat het parket weten in een mededeling. De brief staat bovendien toe "het vervolgingsbeleid voor snelheidsovertredingen aan te passen in functie van de omgeving in kwestie of een bepaalde problematiek (...)".

'Tijdelijke regeling'

Van den Brandt (Groen) laat bij monde van haar woordvoerder weten dat het om een tijdelijke regeling gaat wat haar betreft. “Het was altijd al de bedoeling om in de eerste fase vooral te sensibiliseren. Mensen moeten wennen aan de nieuwe snelheidsnormen.”

Bij de evaluatie in april zal Van den Brandt wel vragen aan het parket om strenger op te treden. “Het is zeker niet de bedoeling om dit zo te laten. We hebben al die snelheidscamera’s niet bijgeplaatst om pas vanaf 47 te gaan beboeten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Stad 30, Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni