Alsembergsesteenweg afgesloten in één rijrichting

© PhotoNews
| Heraanleg Alsembergsesteenweg (archiefbeeld).

De Alsembergsesteenweg in Ukkel is wegens wegwerkzaamheden gedeeltelijk afgesloten in één rijrichting tussen de tramhaltes Xavier de Bue en Globe. Aanvankelijk zou er tot de zomer van 2020 geen hinder zijn voor het autoverkeer.

Anderhalve kilometer van de Alsembergsesteenweg wordt sinds januari volledig aangepakt: de straat wordt volledig heraangelegd, van de riolering tot de stoepen, en er komen nieuwe tramsporen. Nutsbedrijven als Vivaqua, Telenet en Proximus maken van de gelegenheid gebruik om ook hun netwerken te vernieuwen.

Bezoekkamers Vivaqua

De werken zouden duren tot de lente van 2022, maar autobestuurders zouden pas na de zomer van 2020 hinder ondervinden aan de werf. Aanvankelijk zouden de werken gebeuren op trottoirs en parkeerplaatsen. Maar de waterintercommunale Vivaqua, die de rioolbuizen en aansluitingen vervangt, dwarsboomt die planning.

Sinds dinsdag is de Alsembergsesteenweg tussen De Nieuwenhovestraat (halte Glob) en de Xavier De Buestraat (halte Xavier De Bue) afgesloten voor het verkeer in één rijrichting. Dat zal zo zijn tijdens de maanden juni, september en oktober. Vivaqua moet er bezoekkamers installeren. “Voor ieders veiligheid is het beter om de straat deels af te sluiten”, zegt schepen van Openbare Werken Thibaud Wyngaard (Ecolo).

Hinder tot april 2022

Tijdens de zomermaanden is er dus geen verkeershinder. Na de maand oktober wordt het deel tussen de Xavier De Buestraat (halte Xavier De Bue) en de Joseph Bensstraat (halte Bens) aangepakt en ook daar zal gedurende de wegenwerken enkel eenrichtingsverkeer toegestaan zijn. In september 2020 start vervoersmaatschappij MIVB dan met de vervanging van tramsporen, in zes fases.

Na die werken neemt het Brussels Gewest de werf over voor een heraanleg van trottoirs, parkeerstroken en tramhaltes. Dat duurt ruim anderhalf jaar, tot april 2022. De Alsembergsesteenweg wordt dan stuk per stuk afgesloten voor het auto- en tramverkeer. Op de andere delen geldt eenrichtingsverkeer. De bouwvergunning wordt nog voor de zomer aangevraagd. Wellicht gaan er bovengrondse parkeerplaatsen verloren, maar komen er ondergrondse in de plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?