'Alternatieve dienstregeling loopt goed'

© BRUZZ
| Reizigers zagen deze ochtend vroeg een zo goed als leeg vertrekbord in het station van Brussel Centraal.

De minimale dienstverlening op het spoor, die is ingesteld wegens de 48 urenstaking sinds donderdagavond 22 uur van de socialistische spoorbond, loopt vrijdagochtend goed. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Het is de eerste keer dat een minimale dienstverlening bij de spoormaatschappij wordt geactiveerd. Reizigers wordt wel aangeraden om vlak voor hun vertrek de routeplanner te raadplegen.

Temmerman wijst erop dat het treinverkeer door de staking de hele dag ernstig verstoord zal blijven. Door de minimale dienstverlening, waarbij het werkwillige personeel wordt verdeeld over de belangrijkste lijnen, zou wel een op de drie treinen rijden. Het zijn vooral IC-lijnen die worden bediend.

De kust

De NMBS-woordvoerder benadrukt ook dat dit weekend het treinverkeer naar de kust ernstig verstoord zal zijn. "Normaal gezien proberen we, zeker bij goed weer, extra treinen in te leggen naar de kust", zegt Temmerman. "Maar veel treinen naar de kust zullen nu niet rijden." Hij raadt wie naar de zee afzakt daarom aan om een alternatief te zoeken.

Seinhuizen operationeel

Alle seinhuizen van spoornetbeheerder Infrabel, van waaruit de treinen op het Belgische spoornet aangestuurd worden, zijn vrijdagochtend operationeel. "Er is dus veilig treinverkeer mogelijk," zo meldt Infrabel.

Het is vanuit een veertigtal seinhuizen en de nationale verkeersleiding Traffic Control dat het treinverkeer in goede banen wordt geleid. Zonder voldoende bezetting op die plaatsen is veilig treinverkeer niet mogelijk.

De spoornetbeheerder voegt nog toe dat hij "onmiddellijk zal optreden tegen iedereen die de sporen zou willen bezetten en/of de rust en de concentratie van het personeel in de seinhuizen dreigt te verstoren. Werkwilligen moeten ook altijd vrije toegang krijgen tot hun werkplaats."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?