Auto almaar grotere melkkoe voor begroting

© PhotoNews
| Auto's in het Terkamerenbos (archiefbeeld).

De federale en regionale overheden ontvingen vorig jaar 19,6 miljard euro uit belastingen op motorvoertuigen, 5 procent meer dan het jaar voordien. Dat schrijft zakenkrant De Tijd donderdag, op basis van cijfers van de automobielorganisatie Febiac.

Vorig jaar vloeide 2,4 miljard euro meer naar de federale en regionale staatskassen dan in 2015. Die groei is vooral te danken aan de stijgende accijnzen op brandstoffen, de uitstekende autoverkoop (die extra btw-inkomsten oplevert) en de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

Accijnzen op diesel en benzine vormen met 5,5 miljard euro veruit de belangrijkste fiscale inkomstenbron. Door het cliquetsysteem, waarbij de overheid de daling van de brandstofprijzen afremt via hogere accijnzen, dikken vooral de opbrengsten uit de dieselverkoop aardig aan.

Maar de verwachte opkomst van de elektrische auto kan de inkomsten uit accijnzen de komende jaren sterk onder druk zetten. Febiac wil dat de volgende regering de stijgende fiscale inkomsten uit motorvoertuigen gebruikt om de budgetten voor infrastructuurwerken met "een paar honderd miljoen euro" te verhogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?