Fietsers op autoloze zondag op de Eeuwfeestlaan aan het atomium, 18 september 2022.

Autoloze Zondag in Brussel: wat kan ik allemaal doen?

CD
© BRUZZ
16/09/2023

Op 17 september is het weer Autoloze Zondag in Brussel. In het hele gewest staan activiteiten gepland, waar je met de fiets, het openbaar vervoer of te voet naartoe kan. BRUZZ maakte een handig overzicht .

Om 11 uur kan je gratis brunchen in de Beursschouwburg. Van 14 uur tot 18 uur zet theater Bronks het nieuwe seizoen in op de Varkensmarkt. Op het Mobiliteitsdorp in de Waterloolaan kom je dan weer meer te weten over de verschillende mobiliteitsdiensten in Brussel.

Aan de Anderlechtsepoort kan je zondag vanaf 9.30 uur brunchen, nadat er zaterdag een opruimactie plaatsvond. Vroeger stond daar een sportveldje, maar dat is al twee jaar weg. Een groep buurtbewoners wil de ruimte terugclaimen als recreatieruimte, "alvorens ze weer in een clandestiene parking verandert".

Op het Paleizenplein kan je naar Bucolic Brussels (vroeger Landelijk Brussel), een evenement dat meer bewustwording wil creëren over de wereld van morgen. Vanaf 10 uur kan je genieten van muziek, slow food, de bieren van lokale brouwerijen en kijken naar tal van optredens.

Live BRUZZ-debat

BRUZZ, BX1 en Filter Café Filtré organiseren op de brug aan de Vlaamsepoort op zondag een live debat over Good Move, op de grens tussen Molenbeek en de stad Brussel. BRUZZ-dj iNess warmt je vanaf 13u op met funky muziek vanop het dak van de BRUZZ-bus. Om 15u starten de opnames voor het debat. BRUZZ, BX1 en Filter Café willen graag jouw mening horen.

Fancy Women Bike Ride

Om 11.30 uur start de Fancy Women Bike Ride op het Sint-Katelijneplein in het centrum, richting het Emile Bockstaelplein. Om 13 uur komt de groep normaal gezien aan bij het Park van de Ninoofsepoort voor een picknick. Alle deelnemers worden aangemoedigd om zich "chic" en kleurrijk te kleden en hun fiets te versieren om zoveel mogelijk op te vallen. "Mannen zijn welkom, zolang ze meerijden en niet op kop fietsen", aldus de organisatie.

Muntpunt organiseert een boekenverkoop: boeken, strips, cd’s en dvd’s voor 2, 5 of 10 euro per titel. Wil je nog tweedehands spullen op de kop tikken? Waag je kans op de grote rommelmarkt in de Vlaamsesteenweg.

Ook de andere gemeenten hebben activiteiten gepland. Zo kunnen kinderen in de Generaal Lemanstraat in Etterbeek een fietsparcours afleggen, en kunnen volwassen een parcours doen om mensen bewust te maken van de moeilijkheden waarmee mensen met een handicap te maken hebben. Op het Van Meyeplein kan je je fiets laten graveren. Er zullen ook eetstandjes en een speeltuin staan.

Daarnaast begeleidt de fietsbrigade van de politiezone Montgomery een fietstocht van 14 uur tot 15.30 uur met vertrek op het Van Meyelplein.

Mobiliteitsdorp

In Oudergem wordt een mobiliteitsdorp ingericht, om mensen te sensibiliseren. Onder andere de Dienst Preventie en de lokale cel GRACQ zullen aanwezig zijn. Ook Sint-Agatha-Berchem wordt omgetoverd tot een mobiliteitsdorp met fietsparcours, een skatepark en een Repair Café.

Op het Fernand Cocqplein in Elsene wordt om 12 uur een grote picknick georganiseerd. Breng zelfgemaakte maaltijden mee om gezellig samen te eten en te delen. Nog in Elsene kan iedereen zich inschrijven voor een wandeling langs tien opmerkelijke bomen in drie wijken: de Vijvers van Elsene, de Boondaal wijk in het zuiden van de gemeente en ten slotte de wijk Outre Louise rond het Tenboschpark en de Louis Lepoutrelaan.

De gemeente Ganshoren organiseert op de parking van het zwembad Nereus op het Koningin Fabiolaplein, een “Autoloze Sportnamiddag” van 13 uur tot 18 uur.

Benieuwd hoe de wielen van een tram vervangen worden? Dat en nog veel meer komen kijklustigen te weten op de opendeurdag van de MIVB in de werkplaats en de schilderstunnel van Haren.

Fietsketting

De evenementen gaan over de gewestgrenzen heen. Zo organiseren de Fietsersbond en GRACQ de langste fietsketting met startpunten in Tubeke, Halle en Brussel. Het startpunt in Brussel bevindt zich aan het Park van de Ninoofse Poort. Om 14 uur vertrekken de fietsers van daaruit naar Halle.

Ook voor wie wil feesten op Autoloze Zondag zijn er evenementen voorzien. Van een open air in Circle Park tot de closing party van het Theaterfestival. Je vindt de tips van BRUZZ hier terug.

Het gewest is afgesloten voor auto's van 9.30 uur tot 19 uur. De MIVB zorgt de hele dag voor gratis openbaar vervoer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni