Autoloze zondag trekt meer Brusselaars aan

© Peter Dhondt
Updated: 21-09-2020 - 07:38

De corona-editie van de autoloze zondag wist ongeveer evenveel mensen te lokken als vorige jaren. Dat blijkt uit de eerste inschattingen van de politiezones en vervoersmaatschappij MIVB. Er kwamen wel drie tot vier keer minder mensen van buiten Brussel naar de hoofdstad. "Dat is gecompenseerd door de Brusselaars."

"Het is alweer een mooie en incidentvrije autoloze zondag geworden", zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) zondagavond. "De Brusselaars hebben duidelijk genoten van de rust, het mooie weer en de propere lucht. Het doet verder dromen van een echte stad op mensenmaat."

Volgens de eerste inschattingen van de politie kwam er wel drie tot vier keer minder volk dan gewoonlijk van buiten Brussel naar de autovrije stad. Dat laat het kabinet van de minister weten. De opkomst zou in het algemeen wel "vergelijkbaar zijn met vorige jaren", voornamelijk door Brusselaars.

De MIVB heeft nog geen definitieve cijfers, maar spreekt wel over "goedgevulde metro's, trams en bussen". Er zijn nog geen gegevens over de luchtkwaliteit op deze autovrije dag.

Gekwetsten

Zoals elk jaar vielen er ook enkele gekwetsten op de fiets, te voet, met de step of op de rolschaatsen. Het zwaartepunt van de interventies lag vooral in de loop van de namiddag.

Tussen 9.30 uur en 19 uur voerde de brandweer 212 medische interventies uit en waren er 55 gekwetsten op de openbare weg, verkeersongevallen inbegrepen. Dat is een daling tegenover de cijfers van vorig jaar. In 2019 werden er 246 medische interventies uitgevoerd en waren er 89 mensen die een kwetsuur opliepen. Ter vergelijking, op een normale zondag ligt het totale aantal medische interventies rond de 160.

Incidenten

Volgens de minister waren er ook geen echte incidenten deze zondag, behalve een paar enkelingen die in een gesloten tunnel wandelden.

Zes tieners werden wel opgepakt in de buurt van de Franse ambassade omdat ze een protestactie hielden in de neutrale zone. Het ging om kinderen van 15 en 16 jaar die zich aan elkaar hadden vastgemaakt met klimtouwen. "We hadden plakkaten op onze rugzakken gehangen met de boodschap dat wij de laatste alpinisten waren", zegt Tits Liekens, de enige 18-jarige in de groep, daarover. "Het was bedoeld als aanklacht tegen de opwarming van de aarde, omdat de gletsjers smelten."

Het zestal werd tegengehouden rond 13 uur omdat ze een foto maakten bij de Franse ambassade. Op hun plakkaten hingen ook stickers van milieu-actiegroep Extinction Rebellion. "Al ons klimmateriaal is afgepakt en onze plakkaten krijgen we niet meer terug. De politie heeft nog extra busjes laten komen en uiteindelijk stonden er zestien agenten rond ons. Dat was wel redelijk intimiderend", zegt Liekens.

Volgens de politie dienden de extra agenten enkel als "reserve". "Bij een protest waarover we niet zijn ingelicht, kan het altijd zijn dat er nog groepen op andere plaatsen staan. Daarom zetten we meer mensen in voor als er een grotere actie komt", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "De jongeren zijn inderdaad aangehouden omdat ze in de neutrale zone stonden, maar zullen worden vrijgelaten."

De zes tieners zijn rond 15.30 uur vrijgelaten en hebben hun klimmateriaal teruggekregen.

Bergstijgers_protest klimaat_tieners opgepakt
© Ivo Flachet
| De zes tieners werden enkele uren vastgehouden in het politiecommissariaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?