Autoluwe zone Sint-Bonifaaswijk zet kwaad bloed: schepen belooft 'evaluatie'

Updated: 25-03-2019 - 18:56

Automobilisten en handelaars zijn razend over de autoluwe zone in de Sint-Bonifaaswijk, die de gemeente Elsene vorig jaar heeft ingevoerd. Handelaars spreken van een halvering van het klantenbestand en sommige automobilisten zien de verkeersborden niet en worden zo systematisch beboet. “Het zijn ware maffiapraktijken." De bevoegde schepen zegt dat alles nog mogelijk is: "zelfs de camera's weghalen."

De afgelopen vijf maanden regende het boetes voor automobilisten in de autoluwe zone van de Sint-Bonifaaswijk: Tussen de 800 en 1500 overtredingen per dag, goed voor meer dan 35.000 boetes die de gemeente Elsene minstens een miljoen euro opleverde. (Eerder was sprake van twee miljoen euro, maar dat spreekt de schepen tegen, nvdr.)

Dat doet bij verschillende buurtbewoners en handelaars wenkbrauwen fronsen. “Mensen rijden onwetend in deze zone en worden telkens weer beboet, en ze weten niet waarom.” Dat zegt Messaoud Aït Baha Soussi, eigenaar van kledingzaak Outlet op de Waversesteenweg, aan BRUZZ. “Daarna willen ze nooit meer naar deze wijk terugkomen.”

Messaoud Aït Baha Soussi
© Steven Grumiau/BRUZZ
| Messaoud Aït Baha Soussi is eigenaar van een kledingzaak op de Waversesteenweg.

Messaoud is één van de tientallen handelaars die zijn klantenaantal heeft zien halveren de afgelopen maanden. “En dat is maar één probleem,” vertelt Salim Tanjid, handelaar in cosmeticaproducten. “Al het verkeer dat vroeger via de Elsensesteenweg reed, komt nu langs de Waversesteenweg. En die is vorig jaar ook nog eens versmald (het al aanwezige fietspad werd beschermd met paaltjes, nvdr.)"

"Het zit hier elke dag potdicht. Het is een ramp. Daarbij komt ook dat onze leveranciers vroeger hier op de Waversesteenweg eventjes dubbel konden parkeren om hun goederen uit te laden, nu is dat onmogelijk en moeten ze tot het Stefaniaplein. Gekkenwerk. De wijk is aan het sterven.”

Yves Rouyet (Ecolo), schepen van Mobiliteit in Elsene, geeft toe dat de situatie niet ideaal is. “Wij zouden ook liever geen boetes innen. Het lijkt erop alsof de mensen sommige verkeersborden niet meer herkennen.”

Over de handelaars zegt de schepen dat er ook heel wat positieve reacties van winkeliers zijn op de autoluwe zone. “Binnenkort komt er een evaluatie. Als die negatief blijkt te zijn, is alles nog mogelijk, desnoods de camera’s weghalen.”

Yves Rouyet
© Steven Grumiau / BRUZZ
| Elsens schepen voor Mobiliteit Yves Rouyet.

Ook Mathias Dobbels, woordvoerder van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A), die samenwerkt met de gemeente, vindt dat automobilisten de wegcode moeten volgen: “De autoluwe zone is aangegeven aan het begin van elke invalsweg. Dat dit niet voor iedereen duidelijk is, blijkt uit de boetes. Die situatie zal samen met de gemeente bekeken worden, nog voor de zomer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?