Al 2 miljoen euro aan boetes op autoluwe Elsensesteenweg

© Saskia Vanderstichele

Sinds 15 oktober werden maar liefst 39.705 overtredingen geregistreerd van voertuigen die ongeoorloofd het autoluwe gedeelte van de Elsensesteenweg betraden. Dat levert de Elsense schatkist niet minder dan twee miljoen euro op. “Veel mensen weten het nog steeds niet.”

Voor 35.180 overtredingen van de 39.705 overtredingen konden boetes uitgestuurd worden. De andere overtredingen werden betwist. Dat schrijft La Dernière Heure en wordt bevestigd door parking.brussels, die de controles uitvoert aan de hand van camera’s.

Aan 58 euro per boete brengt dat de gemeente zo’n twee miljoen euro op. “Dat is een jackpot voor de gemeente,” reageert gemeenteraadslid Geoffroy Kensier (CDH) in La Dernière Heure op die cijfers. “De gemeente moet dringend iets doen aan duidelijkere signalisatie.”

Nieuwe zone

Sara Jasmes, woordvoerster van parking.brussels, hoort verschillende redenen voor dat hoge aantal boetes. “Ten eerste is het nog een vrij nieuwe zone,” vertelt ze aan BRUZZ. “Veel mensen weten nog steeds niet dat ze er niet zomaar door mogen rijden.”

“Daarnaast horen we ook geregeld dat de signalisatie er niet duidelijk genoeg zou zijn. Bovendien zijn de GPS-systemen lang niet up-to-date geweest. Maar die informatie werd inmiddels gecommuniceerd,” aldus Jasmes. “Tot slot lijkt de zone nog steeds toegankelijk. Er staan geen slagbomen ofzo. Daarom denken mensen dat ze er nog steeds door mogen rijden.”

Hoewel de autoluwe voetgangerszone van de Elsensesteenweg - waarin enkel taxi's, bussen, leveranciers voor winkels en omwonenden welkom zijn - al sinds juli geopend is, werden pas vanaf 15 oktober boetes verzonden. Van augustus tot oktober vond een sensibiliseringsperiode plaats en werden enkel waarschuwingen verzonden. Het mocht niet baten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?