Automatische parkeercontrole in Brussel discrimineert personen met een handicap

scancar
© parking.brussels
| De scanvoertuigen van parking.brussels zien er zo uit.
© parking.brussels
| De scanvoertuigen van parking.brussels zien er zo uit.

De automatische parkeercontrole in Brussel, die Parking.brussels via scanauto's uitvoert, leidt tot indirecte discriminatie op grond van handicap. Zo heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg begin deze maand geoordeeld. Parking.brussels zal nu aanpassingen moeten doen om de discriminatie tegen te gaan.

De betreffende scanauto's scannen met geavanceerde camera's (op het dak) kentekens om te controleren of de bestuurder van de auto wel parkeergeld heeft betaald. Het probleem is dat deze wagens gehandicaptenparkeerkaarten niet kunnen detecteren en dus zo boetes uitschrijven aan de eigenaar van de wagen, hoewel deze het recht heeft om overal gratis te parkeren.

Hierop beslisten Unia en het Collectif Accessibilité Wallonie-Bruxelles (CaWAB) het gerecht te verzoeken om een einde te maken aan deze praktijk die "als discriminerend wordt ervaren en een onrechtvaardige last vormt voor mensen met een handicap", zo stellen beide organisaties vrijdag in een persbericht. Eerder had een man Unia benaderd over de kwestie. Hij had al op elf maanden negen boetes gekregen, hoewel de parkeerkaart in zijn wagen steeds zichtbaar was.

De rechtbank oordeelde dat het controlesysteem dus indirect leidt tot discriminatie op grond van handicap. Parking.brussels moet er nu voor zorgen dat de voertuigen die de scanauto's als 'niet-betalend' identificeren, geen wagens zijn met een gehandicaptenparkeerkaart aan de binnenzijde van de voorruit. De dienst krijgt hiervoor vier maanden. Bovendien oordeelde de rechtbank ook dat de dienst een schadevergoeding van 1.300 euro moet betalen aan het eerder vermelde slachtoffer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?