Autosalon gaat niet door: Brussels Expo vreest rampjaar

© Bert Van Den Broucke/Photo News
Updated: 12-10-2020 - 17:16

Het autosalon van Brussel, dat gepland was in januari, wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 2022. Dat meldt organisator Febiac vandaag.

"Nu de pandemie opnieuw snel aan kracht wint, moet Febiac besluiten dat de huidige ontwikkeling van de COVID-pandemie het ons niet toelaat om een 'fysiek' auto-, motor- en lichte bedrijfsvoertuigensalon te organiseren", zegt salondirecteur Pierre Lalmand. "Wij willen op geen enkele manier de veiligheidsmaatregelen en contactbeperkingen ondermijnen die de overheid van elke burger en elke organisatie verwacht."

Febiac benadrukt dat er veel inspanningen gedaan werden om een salonconcept voor 2021 te ontwikkelen "dat een goede ervaring bood voor automobielliefhebbers en dat tegelijkertijd de veiligheid en het comfort van bezoekers en exposanten garandeerde", maar "vanwege de aanhoudende en toekomstige onzekere sanitaire omstandigheden" heeft de automobielfederatie beslist om "haar verantwoordelijkheid te nemen door het salon uit te stellen naar 2022".

Steun aan medewerkers

"Ik wil mijn solidariteit betuigen aan alle medewerkers van deze beurs en in het bijzonder aan de Febiac-teams, maar ook aan de Brussels Expo teams", zegt Philippe Close, burgemeester van Brussel.

Het autosalon van Brussel trekt jaarlijks tot een half miljoen bezoekers naar de Heizelpaleizen. Het salon is traditioneel ook de start van het nieuwe verkoopjaar voor de automerken. De volgende editie van de Brussels Motor Show zal plaatsvinden van 14 tot 23 januari 2022.

Brussels Expo vreest jaar zonder activiteiten

"We hoopten om in januari met het Autosalon onze activiteiten te hervatten, ook al zou het een totaal ander salon geweest zijn tegenover andere jaren. Het zou een belangrijk moment geweest zijn voor de beurzensector", zegt Denis Delforge, CEO van Brussels Expo.

Begrip is er wel voor de beslissing van organisator Febiac, want de toekomst oogt erg onzeker door de coronapandemie. "Er is een streng protocol opgesteld waaronder we onze activiteiten kunnen hernemen, maar er is veel onzekerheid over de evolutie van de pandemie en onze exposanten moeten al maanden op voorhand hun aanwezigheid bevestigen. Dat is erg moeilijk op dit moment en dat is ook het grote verschil tegenover andere sectoren. Wij hebben maanden voorbereiding nodig", stelt Delforge.

Intussen wordt het er op financieel vlak niet makkelijker op voor de organisatoren van beurzen. De situatie van Brussels Expo is "kritiek" en er heerst een angst dat er nog zeker tot maart 2021 geen activiteiten zullen plaatsvinden. "We hebben al sinds maart de tijdelijke werkloosheid ingeroepen. Zonder perspectief en een duidelijk beeld van wat we mogen verwachten in de komende drie tot vier maanden is het moeilijk om te hervatten", besluit Delforge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?