| Een rijwiel, geen fiets volgens de wet.

Bakfietsen mogen schoolstraat niet binnen

EDB
© BRUZZ
23/10/2018

Een recent Koninklijk Besluit laat toe om een verbodsbord te plaatsen met een onderbord ‘schoolstraat’ erbij, waardoor de volledige breedte van de weg voorbehouden is voor ‘voetgangers en fietsers’. Maar: bakfietsen blijken hier niet bij te horen. "De impact van de fout zal wel meevallen, maar voor een verzekeraar kan dit een achterpoortje zijn om niet te moeten betalen bij een ongeval."

Het was de Fietsersbond die de kleine lettertjes in de wet opmerkte. Volgens de wegcode vallen driewielige bakfietsen immers onder de categorie ‘rijwielen’, en worden ze bijgevolg niet toegelaten in schoolstraten tijdens de spitsuren.

“Voorlopig is de impact van het foutje in het KB beperkt,” zegt Wies Callens van de Fietsersbond aan BRUZZ. “Op dit moment zijn er in het Brussels Gewest of in Vlaanderen nog geen permanente schoolstraten te vinden. En het KB heeft enkel betrekking op deze nieuwe schoolstraten.”

Veel boetes zullen er overigens niet uitgeschreven worden, denkt Callens. “Maar voor de verzekeringen kan dit wel gevolgen hebben,” aldus de man. “Die zoeken namelijk naar alle mogelijke achterpoortjes om niet te moeten betalen in het geval van een ongeval.”

Nieuwe schoolstraten

De politiezones in het Brussels Gewest zijn in ieder geval nog niet op de hoogte van het nieuwe KB. Johan Berckmans, woordvoerder van politiezone West, vraagt zich bovendien af of de impact wel zo groot zal zijn: “Ik heb niet de indruk dat hier veel bakfietsen rondrijden.”

Om het foutje in hun KB te verhelpen, plannen auteurs en parlementsleden Jef van den Bergh (CD&V) en Daphné Dumery (N-VA) een mondelinge vraag te stellen aan federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR). Zo hopen ze een snelle wetsaanpassing te bekomen, schrijft De Morgen.

In september maakte de Brusselse regering budget vrij om een 50-tal schoolstraten in te richten in het hele gewest. Gemeentes kunnen een subsidieaanvraag indienen om een schoolstraat in te richten. In de loop van 2019 zouden die het licht moeten zien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , schoolstraat , bakfiets , François Bellot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni