In beeld: autovrije straten rond Manneken Pis

Vanaf vandaag/woensdag zijn de straten rond Manneken Pis en het Oud Korenhuis autovrij. De toeristen zijn tevreden, al moeten ze nog steeds regelmatig uitwijken voor doorrijdende auto's.

Eerder deze maand had de stad Brussel besloten om de straten rond Manneken Pis en het Oud Korenhuis autovrij te maken. Die maatregel trad vandaag in werking. De Eikstraat, Rozendaal en de Stoofstraat zijn tussen 4 uur en 11 uur toegankelijk voor autoverkeer. Buiten die uren mogen enkel de hulpdiensten, taxi’s, fietsers en bestuurders met een toegangsbewijs doorrijden.

“Dit vind ik een goed idee, want de toeristen staan hier vaak op straat en dat is gevaarlijk”, zegt studente Winona uit Oudenaade, die op schooluitstap is. “Maar we staan hier nog maar net en we hebben al auto’s zien voorbij rijden.”

Het duurt niet lang voor de toeristen die op straat staan te poseren, moeten uitwijken voor de volgende voorbijrijdende wagen. De maatregel blijkt niet voor alle automobilisten even duidelijk te zijn. Toch wijst een groot verkeersbord hogerop in de Eikstraat op de “gewijzigde verkeerssituatie”.

“Het is nog vroeg om al te oordelen”, vertelt Luk, een Vlaamse gids die met zijn groep Duitstalige toeristen halt houdt voor het bronzen standbeeldje. Een verkeersvrije straat zou hij alleszins een goede zaak vinden. “Want de auto’s zijn storend”, vindt Luk. (Lees verder onder de fotogalerij.)

'Écht autovrij'

Dat de uitbreiding van de voetgangerszone niet zonder slag of stoot verloopt, vinden ook heel wat handelaars in de buurt. “Wij hopen om nu ons terras te kunnen uitbreiden”, zegt een barvrouw die anoniem wil blijven, “als deze straat ook écht autovrij wordt.” Ook zij getuigt over auto’s die de verkeersborden niet zien of negeren en door de straat rijden.

Stef en Dirk van Dees, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vuurwerk en special effects, zijn minder enthousiast over de autovrije Eikstraat. “Wij zitten in de showbizz. Als onze klanten iets nodig hebben, moeten ze dat meteen kunnen halen”, zegt Dirk terwijl hij wijst naar de grote stapels vuurwerkmateriaal in de winkel.

De communicatie van de stad, vinden beiden bedroevend. “Wij zijn nooit betrokken geweest”, aldus Stef. “We wisten vanochtend pas dat onze straat autovrij is vanaf vandaag, nadat we dat in de krant hadden gelezen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?