Straten rond Manneken Pis worden autovrij

© Google
| De Eikstraat die naar Manneken Pis leidt, waar automobilisten steevast een massa mensen op hun pad vinden.

Nog deze maand worden de straten rond Manneken Pis en het Oud Korenhuis autovrij. Dat heeft de Stad Brussel beslist. De straten blijven ’s ochtends wel toegankelijk voor leveringen en lokaal verkeer.

Met de beslissing komt er een einde aan wat lang een absurd zicht was aan Manneken Pis, op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat. Toeristen drommen er iedere dag samen om zich te vergapen aan Brussels bekendste beeldje, maar auto’s konden er nog steeds naar beneden rijden en moesten zo aan een slakkentempo het volk uiteendrijven.

Uitbreiding van de voetgangerszone

Maar vanaf woensdag 25 april worden de Eikstraat, Rozendaal en de Stoofstraat enkel nog toegankelijk voor hulpdiensten, taxi’s, fietsers of wie over een toegangsbewijs beschikt. Enkel ’s ochtends, tussen 4 uur en 11 uur, kan er nog lokaal verkeer door en mag er nog geleverd worden.

De maximumsnelheid voor die bestuurders wordt 20 kilometer per uur, maar voetgangers krijgen er op elk moment voorrang over de hele breedte van de straat. Tussen het Oud Korenhuis en het Sint-Jansplein wordt de rijrichting ook omgekeerd.

Els Ampe Open VLD Schepen van Mobiliteit

De veranderingen komen er volgens bevoegd schepen Els Ampe (Open VLD) op vraag van de vereniging 'De vrienden van Manneken Pis' en in overleg met de buurtbewoners en handelaars. “Deze uitbreiding van de voetgangerszone komt er op vraag van de buurt. De veiligheid van de vele voetgangers die Manneken Pis en het nieuwe standbeeld van Jacques Brel bezoeken, verbetert gevoelig”, aldus Ampe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?